Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Rutte: dit kon gebeuren door mismanagement bij SNS

Rutte eerder deze week in de Tweede Kamer.
Rutte eerder deze week in de Tweede Kamer. Foto ANP / Phil Nijhuis

Door mismanagement van de SNS-bestuurders werd de nationalisatie van bank-verzekeraar SNS Reaal onvermijdelijk. Dat zei premier Rutte zojuist op zijn wekelijkse persconferentie.

Rutte, die zegt “barstende koppijn” van het besluit te hebben:

“We hebben zorgvuldig alle alternatieven bekeken. Maar na lang wikken en wegen is gebleken dat deze route de enige juiste keuze was. Ik begrijp dat dit geen prettig idee is. Zo’n besluit probeer je met z’n allen te vermijden. Het gaat om 3,7 miljard aan belastinggeld. [...] We kunnen het geld nu niet meer uitgeven aan andere dingen. Dat is doodzonde.”

Volgens Rutte was de situatie in 2008, toen er banken werden gered tijdens de kredietcrisis, een andere dan nu.

“Toen hadden we een systeemcrisis. We hebben het nu over mismanagement bij een bank.”

‘Nieuwe SNS-topman mag boven Balkenendenorm verdienen’

Omvallen van SNS zou de stabiliteit van de bankensector en de veiligheid van het geld en de Nederlandse spaarders in gevaar hebben gebracht, aldus Rutte. De nieuwe topman van SNS Reaal krijgt een jaarsalaris van 550 duizend euro. Rutte vindt niet dat hij onder de Balkenendenorm moet blijven. “Dan krijg je geen topman”, aldus Rutte. “Dit is een marktconform salaris in het belang van de belastingbetaler.” Het is wel minder dan bij andere banken wordt betaald, aldus de premier.

‘Extra bezuinigingen? We wachten CPB-cijfers af’

Minister Dijsselbloem van Financiën maakte vanochtend bekend dat de Staat alle aandelen in SNS Reaal en SNS Bank overneemt. Door de overname neemt het begrotingstekort over 2013 toe met 0,6 procentpunt tot 3,3 procent. Daarmee overschrijdt het tekort de Brusselse norm van 3 procent.

Rutte wilde niet ingaan op de vraag of aanvullende bezuinigingen noodzakelijk zijn. Hij wil de cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) afwachten. In maart komt het CPB met het Centraal Economisch Plan met daarin de laatste prognose voor het jaar 2013 en voor de eerste keer een prognose voor 2014 voor de economie en de overheidsfinanciën.