Regenton en emmer

Ik woon in een huis uit 1934. Ik zou het regenwater (en afgelopen dagen ook het sneeuwwater) graag willen gebruiken voor bijvoorbeeld het doorspoelen van het toilet. Zou dat een rendabele investering kunnen worden?

Om dit te berekenen, eerst even de waterbesparing in kaart brengen.

Gemiddelde omvang huishouden: 2,2 personen. Aantal keren toiletgebruik per persoon per dag: 8 (weekend meer, werk-/schooldagen minder). Aantal liters water per toiletgebruik: 7 (9 grote boodschap, 5 kleine boodschap, soms twee keer doortrekken).

Dat komt op: 2,2 x 8 x 7 x 365 = 45.000 liter per jaar (afgerond). Dat vermenigvuldigen we met de waterprijs en de waterbelasting in Nederland oftewel 0,003 cent per liter: 45.000 x 0,003 = 135,00.

De totale jaarlijkse besparing komt dan op 135 euro.

Uitgaande van een gewenst rendement van 20 procent op jaarbasis leidt dat tot de volgende conclusie: je hebt een budget van 675 euro voor de aanschaf van een regenton en een emmer – en nee, die laatste is bedoeld om de wc mee door te spoelen. Bewerkelijk, maar ook zeer profijtelijk.

Een installatie waarbij je het water van de regenton via een pomp en een pijpleiding naar je wc toe leidt kost al snel enkele duizenden euro’s. Maar dat is ook weer erg afhankelijk van hoe je leidingen lopen, hoeveel wc’s er zijn en of er een oplossing zonder pomp mogelijk is.

Het rendement daalt dan al snel naar 3 tot 4 procent.