Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Op zoek naar de kleinste boekhandel ter wereld

Ooit afgevraagd waar de kleinste boekhandel ter wereld staat? Vlakbij Kinmount, Ontario, zo blijkt. Daar staat The World’s Smallest Bookstore. Met veel Amerikaanse klassiekers binnen handbereik. In het kleine boekwinkeltje – zie hier een foto van het ‘interieur’ – staat een keur aan belangrijke auteurs, waaronder Eliot en Thoreau. Zelf hardcover exemplaren. Het winkeltje, in het

Boekhandel World’s Smallest Bookstore/ Foto jonathancrowe.net

Ooit afgevraagd waar de kleinste boekhandel ter wereld staat? Vlakbij Kinmount, Ontario, zo blijkt. Daar staat The World’s Smallest Bookstore. Met veel Amerikaanse klassiekers binnen handbereik.

In het kleine boekwinkeltje - zie hier een foto van het ‘interieur’ - staat een keur aan belangrijke auteurs, waaronder Eliot en Thoreau. Zelf hardcover exemplaren. Het winkeltje, in het bezit van Gord en June Daniels, is 24 uur per dag open. Alle boeken zijn te koop voor 3 dollar. Koop je een specifieke titel, dan moet je die titel op een briefje schrijven en in een bakje gooien. Meer niet.

Kinmount. De boekwinkel bevindt zich een stukje oostelijker, aan highway 503:


View Larger Map

Bij het verlaten van het boekwinkeltje kun je nog een briefje meenemen, getiteld ‘Why I Love Books’. Een liefdesverklaring aan het boek, met daarop de volgende punten.

1) Books are silent.
2) Books do not require hydro.
3) Books do not interrupt
4) Books open easily -- no switches or remotes
5) Books can be shut up easily anytime
6) Books cannot be offended
7) Books do not talk back
8) Books do not demand T.L.C. -- but get it anyway.
9) Books do not require food or water
10) Books will not feel neglected
11) Books will not send you on a guilt trip if you lose interest or ignore them
12) Books never require medical attention
13) Books do not have commercials
14) A book does not go into a snit if you look at another book
15) A book won’t mind if you are reading more than book at a time.

Blogger Jonathan Crowe geeft blijk van het feit dat er in 2010 onderzoek is gedaan naar welke boekwinkel nu werkelijk de kleinste ter wereld is. Boekhandels in Maine en British Colombia dingen naar de prijs mee, schrijft Crowe. Op zijn blog staan de links naar die boekhandels.