Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

OM eist 1.500 euro tegen 50Plus-voorzitter Henk Krol voor hacken

Fractievoorzitter Henk Krol van 50Plus staat terecht voor computervredebreuk in de rechtbank in Den Bosch.
Fractievoorzitter Henk Krol van 50Plus staat terecht voor computervredebreuk in de rechtbank in Den Bosch. Foto ANP / Robin Utrecht

Het Openbaar Ministerie eist 1.500 euro, waarvan de helft voorwaardelijk, tegen Henk Krol wegens hacken, meldt NOS. Fractievoorzitter van 50Plus Henk Krol zou ook duizend euro schadevergoeding moeten betalen.

Henk Krol staat vandaag voor de rechter wegens computervredebreuk. In april vorig jaar hackte hij de website van het laboratorium Diagnostiek voor U. Via internet bekeek Krol medische dossiers in bezit van een Brabants laboratorium. Hij wilde aantonen dat de site slecht beveiligd was.

Volgens de officier van Justitie was dit niet het geval, maar had de medeverdachte van Krol een inlogcode afgekeken bij een psychiater. Diagnostiek voor U deed aangifte.

De hack vond plaats toen Krol nog Statenlid in Noord-Brabant was. Naast Krol staat nog een man terecht. Tegen hem is 250 euro boete geëist.

Behalve de geruchtmakende zaak van Geert Wilders voor de rechter om het vermeend aanzetten tot haat komt het niet vaak voor dat een Kamerlid zich moet melden in de rechtszaal.