'Oefenen kan Cito-score wél verhogen'

Kinderen kunnen door oefenen aanzienlijk hoger scoren op de Cito-toets. Oefenen kan het verschil maken tussen mavo- of havo-advies, of tussen havo en vwo.

Dat zegt arbeids- en organisatiepsycholoog Jan te Nijenhuis van de Universiteit van Amsterdam. Volgens het Cito zelf heeft oefenen „geen enkele zin”.

Met training kan de score op een IQ-test gemiddeld 8 punten hoger uitvallen (de standaard is 100). Dat geldt ook voor de Cito-toets, feitelijk een IQ-toets, zegt Te Nijenhuis. Een verhoging van gemiddeld 8 punten is ook de limiet van de prestatieverbetering, zegt hij. Heel veel oefenen voegt daar niet méér aan toe.

Te Nijenhuis vraagt zich wel af wat een kind heeft aan opkrikken van de Cito-score door oefenen. Een havo-kind met vwo-advies moet misschien jaren op zijn tenen lopen, of later terug naar een lager niveau.

Oefenen maakt verschil: pagina 9