‘NAM moet miljard euro reserveren voor gedupeerden aardgaswinning’

Bart van de Leemput directeur van NAM, minister Henk Kamp van Economische Zaken en burgemeester Albert Rodenboog van Loppersum tijdens een informatiebijeenkomst over de toenemende risico's van aardgaswinning in Noord-Groningen. ANP / Catrinus van der Veen
Bart van de Leemput directeur van NAM, minister Henk Kamp van Economische Zaken en burgemeester Albert Rodenboog van Loppersum tijdens een informatiebijeenkomst over de toenemende risico's van aardgaswinning in Noord-Groningen. ANP / Catrinus van der Veen Bart van de Leemput directeur van NAM, minister Henk Kamp van Economische Zaken en burgemeester Albert Rodenboog van Loppersum tijdens een informatiebijeenkomst over de toenemende risico's van aardgaswinning in Noord-Groningen. ANP / Catrinus van der Veen

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) moet een bedrag van een miljard euro in een fonds stoppen voor de gedupeerden van aardgaswinning in het noorden van het land. Dat heeft Groningse commissaris van de koningin Max van den Berg vanavond gezegd tegen RTV Noord na een werkbezoek aan de gemeente Loppersum, zo meldt persdienst Novum.

Van den Berg vindt dat sprake is van een vertrouwensbreuk. “Dit vraagt om een forse compensatie, die hoort bij de bedrijfskosten van de NAM”, vindt hij. Het geld zou nodig zijn om de leefbaarheid in de regio te versterken. Ook moet de waardedaling van de woningen worden gecompenseerd.

Het compensatiefonds moet boven op een schadevergoeding van honderd miljoen euro komen die minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) eerder toezegde.

In de provincie is onrust ontstaan over de toenemende kracht van de aardbevingen. Die ontstond na de zoveelste beving bijna twee weken geleden bij Loppersum. Een week geleden bleek dat de aardbevingen door de gaswinning zwaarder kunnen worden dan tot nu toe werd gedacht. Kamp ziet desondanks geen reden de gaswinning terug te schroeven.

De provincie Groningen onderzoekt momenteel wat de gevolgen van de zwaardere aardbevingen die in de toekomst worden verwacht zijn. De provincie wil weten wat de risico’s zijn.