kunst in cijfers

245 galeries uit 35 landen zullen eind mei deelnemen aan de eerste editie van Art Basel Hongkong. De voormalige Britse kolonie wordt na Basel en Miami de derde locatie van de belangrijkste internationale kunstbeurs ter wereld. Drie Nederlandse galeries doen aan de beurs mee: Grimm, Juliètte Jongma en Diana Stigter.

126 werken van Andy Warhol zullen van 26 februari tot 5 maart worden aangeboden op de eerste online veiling van Christie’s. Het is de eerste van een reeks online verkopen die het veilinghuis dit jaar organiseert in samen werking met de Andy Warhol Foundation.

217.000 euro heeft het Rijksmuseum betaald voor het schilderij Compositie 1919 van Bart van der Leck. Het betreft de eerste abstracte aankoop van het museum, bevestigt een woordvoerder van het museum. Het werk, dat gekocht werd bij Christie’s, wordt na de heropening in april tentoongesteld naast een stoel van Gerrit Rietveld uit 1918.

10.442.500 dollar is het bedrag waarvoor dinsdag bij Christie’s in New York een schilderij van Sandro Botticelli is geveild. Het is een veilingrecord voor de Italiaanse renaissancekunstenaar. Het uit circa 1490 daterende doek, Madonna en kind en de heilige Johannes de Doper, is door een onbekende telefonische bieder gekocht.

8 miljard dollar, dat is de jaaromzet van de kunsthandelaren, veilingen en galeries in New York, meldt de New York Times. Er zijn zorgen over het toezicht op die markt: door het gebrek daaraan, lijkt de New Yorkse kunstmarkt op de aandelenmarkt in de jaren tachtig, vinden sommigen. Maar de meeste kunsthandelaren vinden de 20 jaar oude regels voldoen.