Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Geen behandeling in ziekenhuis voor waxinelichthouderwerper

Koningin Beatrix zwaait na afloop van de troonrede op het Binnenhof op Prinsjesdag 2012. Foto ANP / Lex van Lieshout

De man die op Prinsjesdag 2010 een waxinelichthouder tegen de Gouden Koets gooide is in hoger beroep veroordeeld tot een celstraf van vijf maanden. L. hoeft echter niet terug de cel in, omdat hij de vijf maanden in voorarrest al ruimschoots heeft uitgezeten. De rechtbank veroordeelde Erwin L. eerder nog tot een behandeling in een psychiatrisch ziekenhuis.

Koningin Beatrix, kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima zaten in de koets toen L. de houder gooide. Het voorwerp ketste af op de ruit. L. werd schuldig bevonden aan beschadiging van de Gouden Koets en belediging van de koningin, kroonprins Willem-Alexander en Máxima. Het gerechtshof in Den Haag acht echter niet bewezen dat hij lichamelijk letsel wilde toebrengen aan de lakeien die naast de koets liepen of aan omstanders en sprak L. daarvan vrij.

Hof: L. niet volledig ontoerekeningsvatbaar

Van de rechtbank kreeg L. eerder geen straf omdat hij volledig ontoerekeningsvatbaar werd verklaard. Het hof vindt echter dat geen sprake is van volledige ontoerekeningsvatbaarheid. Wel acht het hof aannemelijk dat het incident L. door zijn psychische problemen in mindere mate kan worden toegerekend.

L., die nog niet van het vonnis op de hoogte was, liet aan persbureau Novum weten waarschijnlijk in cassatie te gaan tegen de uitspraak en een schadevergoeding te eisen. “Ik heb bijna 24 maanden vastgezeten. Dat is belachelijk lang.”