Een heel gedoe

Ik woon in een huis uit 1934. Ik zou het regenwater (en afgelopen dagen ook het sneeuwwater) graag willen gebruiken voor bijvoorbeeld het doorspoelen van het toilet. Zou dat een rendabele investering kunnen worden?

Nederland, Amsterdam, 25 aug. 2012 Portret van Vera Dalm (directeur van Milieu Centraal) voor het Groene Panel van het NRC Handelsblad. Foto: Thomas Bokeloh
Nederland, Amsterdam, 25 aug. 2012 Portret van Vera Dalm (directeur van Milieu Centraal) voor het Groene Panel van het NRC Handelsblad. Foto: Thomas Bokeloh

Het idee is uitstekend. U gebruikt per dag bijna 35 liter per persoon om uw toilet door te spoelen. Dat is best veel en het hoeft ook inderdaad geen brandschoon water te zijn. Inhoudelijk heeft u dus een goed punt.

Helaas is het idee lastig uitvoerbaar en levert het financieel gezien niets op. Omdat regenwater niet met drinkwater mag mengen (niet iedere regenbui is voor consumptie geschikt), moet u een apart leidingstelsel in huis aanleggen. Vervolgens een voorraadtank (een joekel), een aantal filters en meestal een elektrische pomp, omdat de voorraadtank niet altijd boven het toilet kan worden geplaatst.

Bij nieuwe huizen kan een apart leidingstelsel bij de bouw worden ingepast en daar zijn ook mooie systemen voor. Die nog meer kunnen: douchewater gebruiken, warmte terugwinnen, et cetera.

Bij uw huis is de aanleg waarschijnlijk een heel gedoe. Omdat drinkwater in Nederland spotgoedkoop is, wegen besparing en investering dus niet tegen elkaar op.

Wat u wel kunt doen is zuiniger omgaan met warm water: dat loont! Een spaardouche bespaart 50 euro per jaar per huishouden. En een minuutje korter douchen bespaart 25 euro per jaar.

Heeft u ook een vraag? Mail naar groen@nrc.nl of twitter @GroenNRC. Foto’s Thomas Bokeloh