Ontknoping SNS Reaal verwacht op persconferentie Dijsselbloem & DNB

Om half negen vanochtend geven de minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem en directeur toezicht van De Nederlandsche Bank een persconferentie, waarschijnlijk over SNS Reaal.
Om half negen vanochtend geven de minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem en directeur toezicht van De Nederlandsche Bank een persconferentie, waarschijnlijk over SNS Reaal. Foto ANP / Lex van Lieshout

Om half negen vanochtend geven de minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem en directeur toezicht van De Nederlandsche Bank een persconferentie, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. Het onderwerp van de persconferentie is niet bekendgemaakt, maar de verwachting is dat meer wordt bekendgemaakt over de redding van bank-verzekeraar SNS Reaal.

Vanaf kwart over acht wordt al meer bekend, als de overheid meer informatie op www.rijksoverheid.nl plaatst. De persconferentie wordt voor de opening van de beurs gehouden.

Verschillende partijen hebben interesse getoond

De laatste weken zijn meerdere scenario’s voor de redding van de bank naar buiten gekomen. Gisteren meldde het FD dat de Engelse durfinvesteerder CVC en staatsverzekeraar ASR in beeld zijn om SNS Reaal te redden. Ook pensioenuitvoerder PGGM zou aan tafel zitten. Het consortium van investeerders zou bereid zijn om 1,8 miljard op tafel te leggen voor SNS Reaal. In een reactie zei SNS toen slechts dat over het scenario met private investeerders “de afgelopen dagen intensief is gesproken”.

Het is onduidelijk of minister Dijsselbloem met deze eventuele oplossing akkoord gaat. Het FD zegt daarover vandaag dat Dijsselbloem nu aan zet is:

De tijd dringt voor minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem om het finale woord te spreken, want in alle varianten speelt de overheid een rol. [...] De politiek, de bankensector, Brussel en de belastingbetaler: ieders ogen zijn gericht op de oplossing die Dijsselbloem uiteindelijk kiest, mede op advies van toezichthouder de Nederlandsche Bank (DNB). Veel langer dralen kan hij zich inmiddels niet veroorloven. Onzekerheid moet niet te lang voortduren bij een bank.

Dat moment lijkt nu aangebroken.

Als het inderdaad lukt om kapitaal aan te trekken van investeerders en Dijsselbloem daarmee akkoord gaat, dan zijn de drie andere grootbanken - ING, ABN AMRO en Rabobank - ook bereid hun noodlijdende concurrent te ondersteunen met 400 miljoen euro aan achtergestelde leningen. De vraag is of de Europese Commissie akkoord gaat met deze steun. ING en ABN AMRO mogen door eerder genoten staatssteun geen acquisities doen. Een andere optie is nationalisatie.

NOS meldt echter even voor acht uur dat bronnen betrokken bij het proces zeggen dat de onderhandelingen tussen CVC en SNS Reaal zijn afgeketst. Een private redding voor SNS zou in dat geval zometeen niet worden aangekondigd. Economieredacteur bij NRC Handelsblad Menno Tamminga tweet:

Twitter avatar menno_tamminga Tamminga Geen nieuws op site SNS. Steeds meer indicaties dat dit uitdraait op nationalisatie.

SNS Reaal kreeg in 2008 staatssteun

SNS kreeg in crisisjaar 2008 staatssteun en een groot gedeelte daarvan – 848 miljoen – is nog niet terugbetaald. Financiële problemen met de vastgoedtak maken dat momenteel onmogelijk. De kans lijkt steeds groter te worden dat de regering moet ingrijpen. Er zou 2 tot 2,5 miljard nodig zijn om in rustiger vaarwater te geraken.