Boek van de Week: ‘De kinderjaren van Jezus’ van J.M Coetzee

Vandaag verschijnt de nieuwe roman van Nobelprijs- en Man Booker Prizewinnaar J.M. Coetzee (1940), wiens romans steevast hun internationale debuut in Nederland beleven. Coetzees nieuwste roman heet ‘De kinderenjaren van Jezus’. Coetzee werkt daarin thema’s uit zijn oeuvre verder uit, schrijft NRC-recensent Toef Jaeger vandaag in NRC Boeken. De kinderjaren van Jezus draait om een man, Simon,

J.M. Coetzee Foto AFP

Vandaag verschijnt de nieuwe roman van Nobelprijs- en Man Booker Prizewinnaar J.M. Coetzee (1940), wiens romans steevast hun internationale debuut in Nederland beleven. Coetzees nieuwste roman heet ‘De kinderenjaren van Jezus’. Coetzee werkt daarin thema’s uit zijn oeuvre verder uit, schrijft NRC-recensent Toef Jaeger vandaag in NRC Boeken.

De kinderjaren van Jezus draait om een man, Simon, die met een kind, David, met een bootje aan land komt in een Spaanstalig land. Hun papieren en brieven over hun identiteit zijn verdwenen. Toch zijn ze welkom in het land, juist omdat ze beiden als onbeschreven blad door de staat te vormen zijn.

Het thema dat Coetzee in De kinderjaren van Jezus uitwerkt, ‘de last van het verleden’, grijpt vooral terug naar Coetzees romans Wachten op de barbaren (1980) en Dagboek van een slecht jaar (2007). Omgang met de geschiedenis staat ook in die romans centraal, verklaart Jaeger:

‘Geschiedenis is bepalend voor onze angsten en schuldgevoelens, maar ook voor verbeeldingskracht en vooruitgang. Kortom: het verleden bepaalt je doen en laten.’

In Wachten op de barbaren beginnen de machthebbers van een fictief land een oorlog met hun buren, zonder na te gaan hoe er in het verleden met hun buren is omgegaan. ‘Het is’, zo schrijft Jaeger, ‘een bevechten van de geschiedenis zonder enige grond.’ In Coetzees Dagboek van een slecht jaar stelt een oude man dat het vergeten van je verleden wenselijker is dat het uitwissen daarvan. Bij uitwissen maakt individuele verbeelding plaats voor collectieve verbeelding. Het verleden dient dan ook om het zelfrespect te bewaren. Alleen dan kan je, zo haalt Jaeger Coetzee aan, ‘zonder vuile handen voor de rechtbank van de geschiedenis verschijnen.’

Verder nog vandaag in NRC Boeken, aandacht voor de eerste Nederlandse vertaling van de Dialoog van Galileo, een Beatrix-fotoboek van Han van Bree en Reinildis van Ditzhuyzen en de koningin uitgelegd voor kinderen. Ook de Brievenbus van Mevrouw de Vries (boek over bureaucratie), het wankelende Saoedi-Arabië, interview met de Catalaanse schrijver Jaume Cabré. Tot slot onder andere besprekingen van de romans van Vrouwkje Tuinman, Van Wieringen, Van Overeem, Darrieusecq, Hertha Muller en Watkins.