Aandeelhouders willen SNS-nationalisatie bij rechter toetsen

VEB-directeur Jan-Maarten Slagter wil de nationalisatie van SNS Reaal door een rechter laten toetsen.
VEB-directeur Jan-Maarten Slagter wil de nationalisatie van SNS Reaal door een rechter laten toetsen. Foto ANP / Rick Nederstigt

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wil het besluit om SNS Reaal te nationaliseren laten toetsen door de rechter. Dat zei voorzitter Jan Maarten Slagter vandaag volgens Novum na de persconferentie van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Tegen NOS zei hij een procedure tegen de Nederlandse Staat te willen starten.

SNS Reaal is vandaag genationaliseerd door alle aandeelhouders en alle achtergestelde obligatiehouders te onteigenen. Verbijsterend, vindt Slagter. De VEB betwijfelt of dat is toegestaan. Aandeelhouders en achtergestelde obligatiehouders zijn hierdoor hun geld kwijt. Gewone obligatiehouders zijn niet onteigend.

Niet alleen grote professionele beleggers, maar ook zo’n 2.500 particulieren die samen voor miljoenen euro’s aan participatiecertificaten bij SNS hadden aangeschaft, krijgen daardoor hun inleg niet terug. Ze vallen onder de achtergestelde leningen. Slagter:

“Het is voor het eerst sinds de nationalisatie van de Russische staatsspoorwegen dat Nederlandse aandeelhouders op deze manier worden onteigend.”

Hij heeft gisteren in de middag nog gebeld met het ministerie voor meer informatie, maar kreeg geen gehoor. Slagter had eerder er eerder al op aangedrongen om vooraf betrokken te worden bij de redding.

Dijsselbloem heeft voor de nationalisatie gebruik gemaakt van de na de kredietcrisis ontworpen Interventiewet. Slagter wil het besluit nu laten toetsen:

“Daarnaast willen we aan de ondernemingskamer vragen om een oordeel te vellen of er bij SNS sprake was wanbeleid.”

Slagter vraagt zich af of er wel zo veel haast nodig was bij het ingrijpen van Dijsselbloem en De Nederlandsche Bank (DNB). De minister wees er in zijn persconferentie op dat er sinds half januari 1,6 miljard euro van de spaarrekeningen is gehaald. Volgens Slagter is dat nog steeds heel weinig ten opzichte van het totaal van dertig miljard euro spaargeld.

Slagter tegen de NOS:

SNS Reaal stond sinds 2008 onder verscherpt toezicht

Het sinds 2006 beursgenoteerde SNS Reaal stond vanaf juni 2008 onder verscherpt toezicht van DNB. In de loop van 2011 werd duidelijk dat het vastgoed overgenomen van Bouwfonds Property Finance voor grote problemen zorgde.

DNB gaf vandaag tijdens de persconferentie toe dat het de overname van Bouwfonds nu niet meer zou goedkeuren.

Sinds 2011 heeft DNB SNS een aantal keer gedwongen om af te schrijven op de portefeuille, maar afgelopen december bleek dat niet genoeg. Gisteravond bleek dat er geen oplossing kon worden gevonden met private partijen, waarna DNB Dijsselbloem adviseerde om in te grijpen.