Z-Afrikaanse miljardair geeft helft rijkdom weg

Patrice Motsepe werd rijk in de Zuid-Afrikaanse mijnbouw. Nu treedt hij in de voetsporen van zijn voorbeeld Bill Gates.

South African businessman and outgoing Business Unity South Africa (BUSA) president Patrice Motsepe looks on while listening to unseen newly appointed BUSA president Brian Molefe speak on May 07, 2008 at the BUSA headquarters in Sandton. Motsepe announced on January 28, 2013 he would give half his family's fortune to a charity, matching a pledge made by Bill Gates and Warren Buffett. AFP PHOTO / GIANLUIGI GUERCIA AFP

De zwarte Zuid-Afrikaanse mijnmagnaat Patrice Motsepe is toegetreden tot een zeer exclusieve Amerikaanse club. Net als enkele andere miljardairs heeft hij beloofd de helft van zijn vermogen aan de armen te geven.

Het was een onderonsje met Bill en Melinda Gates afgelopen jaar in Kaapstad dat Motsepe aanmoedigde filantroop te worden. Gates voert campagne voor The Giving Plegde, een initiatief van de Microsoft-oprichter en de Amerikaanse zakenman Warren Buffett, waarbij ze de rijken oproepen om een groot deel van hun vermogen weg te geven.

De 52-jarige Motsepe is een typische self-made-man uit de township Soweto, die na de apartheidstijd zijn kans greep. In 1994, het jaar van de eerste democratische verkiezingen, kocht hij goudmijnschachten die nog maar weinig opleverden en wist ze winstgevend te maken.

Motsepe’s bedrijf African Rainbow Minerals heeft inmiddels belangen in iedere hoek van de mijnbouw, van goud tot chroom en platina tot nikkel. Volgens zakenblad Forbes is Motsepe 2,65 miljard dollar waard, waarmee hij de rijkste zwarte Zuid-Afrikaan is.

Advocaat Motsepe profiteerde van het beleid van Black Economic Empowerment, waarbij zwarte Zuid-Afrikanen na de apartheid een grote rol moesten krijgen in door blanken geleide bedrijven. Er is veel kritiek op dit beleid van het ANC, omdat het ertoe leidde dat een kleine zwarte elite rijk werd terwijl de meeste Zuid-Afrikanen nog steeds arm zijn.

Een deel van zijn rijkdom gaat nu dus naar het overbruggen van die kloof tussen arm en rijk. Ook met de naam van zijn fonds treedt Motsepe in de voetsporen van Gates. De Motsepe Foundation gaat vooral geld steken in onderwijs en gezondheidszorg. Motsepe’s vrouw zei tijdens de bekendmaking in Johannesburg dat ze hoopt dat dit laat zien dat Afrika niet altijd hulp van buiten het continent nodig heeft.

    • Elles van Gelder