‘Werkloosheid in de bouw stijgt - nog eens 27.000 banen verdwijnen’

De hoge werkloosheid in de bouw zal nog verder toenemen. Foto ANP / Arie Kievit

De hoge werkloosheid in de bouw zal nog verder toenemen. Sinds het uitbreken van de crisis vier jaar geleden is de werkloosheid in de bouw gestegen naar 11 procent, meldt het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) vandaag in zijn verwachtingen voor 2013. Sinds het uitbreken van de crisis zijn al 50.000 fulltime banen in de bouw verloren gegaan. De komende twee jaar zullen daar nog 27.000 fulltime banen bijkomen, aldus het EIB.

De werkloosheid in de sector loopt al vier jaar op. Voor de gehele economie stond het werkloosheidspercentage in december op 7,2 procent, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) eerder.

Voor werknemers ouder dan 55 steeg de werkloosheid in de bouw nog sterker: 17 procent van de werknemers in de bouw boven de 55 is werkloos. Het scenario van massale werkloosheid in de bouw is werkelijkheid geworden, aldus het instituut.

Volgens het EIB kromp de bouwproductie vorig jaar al met 7 procent, in 2013 zal de krimp doorzetten. Het instituut verwacht een krimp van 5 procent voor de sector. De krimp zit vooral in de bouw van nieuwe woningen. Het EIB stelt dat er eind dit jaar een daling van twintig procent zal zijn ten opzichte van eind 2011.

Gisteren bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek al dat het aantal afgegeven bouwvergunningen voor nieuwe woningen is gedaald naar een dieptepunt sinds de organisatie de cijfers in 1995 op maandbasis bijhoudt. In de twaalf maanden tijd tot en met november werden 23 duizend vergunningen verleend, schrijft Novum. In de maanden voor de kredietcrisis waren dat er nog 63 duizend.

‘Achterstand komt door Rutte-II’

De woningbouw in Nederland steekt volgens het EIB slecht af bij die in andere landen. Alleen Spanje, Ierland en Portugal doen het in Europa slechter. Naast Duitsland, België en Frankrijk is de terugval van investeringen in de Nederlandse bouw uitzonderlijk groot.

Dat komt volgens het EIB door de maatregelen uit het regeerakkoord van het kabinet Rutte-II. Die hebben volgens de EIB een “stevig negatief effect” op de bouw. De beperking van de hypotheekrenteaftrek en de verhuurdersheffing voor woningbouwcorporaties worden door het instituut aangewezen als boosdoeners. Daardoor wordt minder gebouwd. Ook bezuinigingen op infrastructuur spelen de bouw parten.

De EIB is altijd tegenstander geweest van de beperking van de hypotheekrenteaftrek. Die beperking heeft volgens het onafhankelijke instituut niets te maken met de hervorming van de woningmarkt. “De oorzaken liggen bij het gebrek aan doorstroming in de sociale huursector”, zei directeur Taco van Hoek dit voorjaar.

Pas in 2015 is er mogelijk weer echt sprake van herstel, aldus het EIB. Bij een klein herstel van de Nederlandse economie in 2014 kan de bouw zich in dat jaar stabiliseren.

    • Anouk van Kampen