Welluidend debuutalbum

popMister And Mississippi: Mister And Mississippi ***

Popmuziek kun je leren. Op de Herman Brood Academie in Utrecht wordt onder meer het vak ‘Act Development’ onderwezen, gericht op „het uitwerken van een concept naar een act die je volgens een plan in de markt zet”. Dat gekunstelde uitgangspunt bracht de muzikanten van de groep Mister And Mississippi bij elkaar, gebonden door hun liefde voor de muziek van Sigur Ros, Bon Iver en Fleet Foxes. Hoewel het oer-Hollandse imitatievirus op de loer ligt, levert dat een welluidend debuutalbum op met beheerste, folky muziek en fraai uitgewerkte samenzang. Vooral de invloed van Fleet Foxes is nadrukkelijk aanwezig, zodanig dat het refrein van Same room, different house bijna een blauwdruk is van het Amerikaanse voorbeeld. Mister And Mississippi’s redding schuilt in de stem van zangeres Maxime Barlag die een doorleefd element toevoegt aan de sombere mannenzang. In Six feet under vecht zij een spannend duel uit tussen demonische en hemelse krachten. Het zoeken naar een eigen identiteit moet de eindexamenopdracht worden van deze getalenteerde muzikanten, die nu nog iets te opportunistisch aanhobbelen achter de vier jaar oude golf van indie-americana.

    • Jan Vollaard