Vooraanstaand draaideurjurist met voorliefde voor bier en honkbal

Mary Jo White verdedigde als advocaat topbankiers, als beurstoezichthouder gaat ze hen controleren.

Mary Jo White Foto AFP

Draaideurjuristen, heten ze in de Verenigde Staten. Topadvocaten die afwisselend voor een prestigieus kantoor en de overheid werken. Een van de meest vooraanstaande Amerikaanse draaideurjuristen is Mary Jo White. Zij werd vorige week door president Obama genomineerd als hoofd van de Amerikaanse beurswaakhond SEC, de Securities and Exchange Comission.

De 65-jarige Mary Jo White moet als hoofd van de SEC de financiële sector op de vingers gaan kijken. De voorgestelde benoeming is pikant. White heeft een reputatie als terroristenjager, maar ook als verdediger van Wall Street-topmannen. Obama verwees vooral naar het eerste, in een persconferentie in het Witte Huis: ,,Je wilt geen ruzie met haar.” De president waarschuwde dat zijn regering Wall Street en de banken strak aan het lijntje wil houden.

White heeft veel ervaring in de financiële sector. Volgens critici zelfs veel te veel. John Cassidy, schrijver van het boek How markets fail, schreef na de voorgestelde benoeming in tijdschrift The New Yorker een kritisch betoog. „Moeten we de mensen belonen – ook al zijn het vrouwen die door het glazen plafond heen zijn gebroken – die de draaideur tussen overheidsdienst en private verrijking uitbuiten?”, stelde Cassidy.

White staat bekend als pittige onderhandelaar, met een voorkeur voor bier en honkbal. En ze speelt basketbal, een opmerkelijke hobby voor een vrouw die zo’n anderhalve meter lang is. Als vrouw in een mannenwereld is White niet onbekend. Toen ze in 1993 openbaar aanklager werd in Manhattan, was ze de eerste vrouw op die prestigieuze positie. In die periode vervolgde ze de terroristen achter de bomaanslag op het World Trade Center en later de verdachten van de aanslagen op 11 september 2001.

Na haar jaren in overheidsdienst werkte White vanaf 2002 als advocaat. Ze verdedigde succesvol topmannen van JPMorgan Chase & Co en de Bank of America toen die onder vuur kwamen te liggen na het instorten van de Amerikaanse huizenmarkt.

Nu gaat White weer terug naar een publieke functie. Bij de SEC wordt ze de derde opeenvolgende vrouw die aan het hoofd van de beurswaakhond staat. De senaat moet de benoeming van White nog bevestigen, maar de eerste reacties onder zowel Republikeinen als Democraten zijn positief.

De taken van de SEC zijn vergelijkbaar met die van de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten. De Securities and Exchange Commission onderzoekt witteboordencriminaliteit maar heeft niet de mogelijkheden frauderende bankiers daadwerkelijk aan te pakken. Daarvoor moet White gaan samenwerken met justitie in New York, haar voormalige werkgever. Die ligt onder vuur omdat er na de kredietcris niet één bankier is vervolg . ,,De overheid moet nog steeds een eerste aanklacht indienen tegen een Wall Street-topman voor de desastreuze leen- en verzekeringspraktijken die tot de kredietcrisis hebben geleid. Dat komt ook door het vooruitzicht om duurbetaalde advocaten als White als tegenstander te krijgen”, aldus Cassidy in The New Yorker.

Het draaideursysteem wordt in de VS gewaardeerd omdat de overheid zo een aantal jaar kan profiteren van een talentvol jurist. Het nadeel van het systeem is volgens critici dat toezichthouders de banken te vriend willen houden omdat het later weer hun werkgevers worden. Juist president Obama ging in zijn eerste termijn belangenverstrengeling tegen met het actiepunt ‘Sluit de draaideur’. White zal daar niet veel last van hebben: als ze wordt benoemd zal ze moeten beloven dat ze zich in de eerste twee jaar niet zal bemoeien met zaken waar ze in andere functies bij betrokken was.

    • Ilse van Heusden