Voor het eerst in 18 jaar: deelnemer X Games komt om het leven

Een sneeuwscooterrijder in actie tijdens de X games in Aspen, Colorado.
Een sneeuwscooterrijder in actie tijdens de X games in Aspen, Colorado. Foto AP / / The Denver Post

Bij de Winter X Games, een jaarlijks evenement voor extreme sporten, is voor het eerst in achttien jaar een deelnemer om het leven gekomen. Sneeuwscooterrijder Caleb Moore overleed vandaag na een zwaar ongeval tijdens het evenement in Aspen, Colorado.

De 25-jarige Moore werd vorige week donderdag in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat een backflip mislukte tijdens het onderdeel freestyle. Moore werd over het stuur geslingerd en kreeg de sneeuwscooter van ruim 200 kilo over zich heen (video - kan als schokkend worden ervaren). In het ziekenhuis bleek dat er bloedingen rond zijn hart waren ontstaan, meldt persbureau Reuters.

Vandaag liet de familie van Moore weten dat hij bezweken is nadat er complicaties ontstonden bij een operatie. Sportnetwerk ESPN, organisator van de X Games, heeft laten weten dat er onderzoek naar het ongeluk wordt gedaan, maar stipt ook aan dat Moore de sprong waarbij hij ten val kwam vaak succesvol heeft uitgevoerd.

‘Stunts worden steeds gevaarlijker’

Tijdens dezelfde race vorige week kwam ook de jongere broer van Caleb Moore, Colten, ten val. Hij hield er gebroken bekken aan over. De discussie over het gevaar van de extreme variant van de Olympische Spelen is dan ook losgebarsten. De Amerikaanse sportsite Deadspin schreef eerder vandaag - voordat het bekend werd dat Moore het ongeval niet heeft overleefd - dat het slechts een kwestie van tijd is dat er iemand om het leven komt.

“The reason the X Games are increasingly risky is because every year it requires more to win. Each year somebody pulls off an incredible stunt nobody has ever done before (think Tony Hawk’s 900 in X Games 5 or Travis Pastrana’s double-backflip on a motorcycle in X Games 12), and each year the bar is raised, and each year the athletes have to brush closer against the upper limit of their capabilities. They have to go bigger if they want to win, whether they have the skills to or not.”

Eerder deze week belande er ook een sneeuwscooter in het publiek. Daarbij raakte een toeschouwer gewond.

    • Lex Boon