Vergeer in rolstoel al tien jaar ongeslagen

Esther Vergeer (31) heeft gisteren een mijlpaal bereikt. De rolstoeltennisster is tien jaar ongeslagen. Op 30 januari 2003 leed ze haar laatste nederlaag, in Sydney tegen de Australische Daniele di Tori. Sindsdien won ze al haar 470 partijen.

Vergeer schreef sinds 1999 in totaal 169 titels op haar naam en werd de laatste dertien jaar door de internationale tennisfederatie ITF uitgeroepen tot wereldkampioen. De laatste tien jaar heeft ze 120 toernooien gewonnen, versloeg ze 73 verschillende tegenstandsters, won ze 95 partijen met tweemaal 6-0 en verspeelde ze slechts achttien sets. En in tien jaar tijd kreeg Vergeer maar één wedstrijdpunt tegen. Ze won ook goud op de Spelen in 2000, 2004, 2008 en 2012. „Ik ben trots dat ik zo ver ben gekomen”, liet ze op de ITF-website weten.

Vergeer, die wereldwijd twee keer werd uitgeroepen tot gehandicapte sporter van het jaar en die titel in Nederland vijf keer won, is dit jaar benoemd tot eerste ereburger van Woerden.

ITF-voorzitter Francesco Ricci Bitti spreekt op de website zijn bewondering voor Vergeer uit. „Esther is een groot sportvrouw, maar een nog betere ambassadeur voor rolstoeltennis. Zij heeft ervoor gezorgd dat rolstoeltennis wereldwijd bekend is. Dit record is haar testament”, zegt de bestuurder over Vergeer die haar jubileum deze week viert in Zuid-Afrika, waar ze in samenwerking met de Johan Cruyff Foundation ontwikkelingsprojecten rolstoeltennis begeleidt.

Over de voortgang van haar carrière heeft ze nog geen besluit genomen. Ze gaf na de Spelen in Londen aan een nieuwe prikkel te zoeken. Ze liet doorschemeren dat het record van de Pakistaanse squasher Jahangir Khan zo’n stimulans kan zijn. Die bleef in de periode 1981-1985 in totaal 555 wedstrijd op rij ongeslagen.