Uitgelicht

Film

Date Night (Shawn Levy, 2010, VS). Routineuze maar niet onaardige actiekomedie waarin uitgeblust echtpaar uit de buitenwijk (Steve Carell en Tina Fey) na een diner in Manhattan in een avontuur verzeild raakt en elkaar, onder meer via striptease, herontdekt. Ook met Mark Wahlberg en Mila Kunis. RTL 4, 20.30-22.35u.

Stripes (Ivan Reitman, 1981, VS). Destijds nieuwe stijl soldatenklucht, in Nederland een surprise-kersthit. Twee veteranen uit de jaren zestig gaan uit lamlendigheid het leger in en ontpoppen zich tot helden bij privé-invasie in Tsjechoslowakije. Met Bill Murray, Warren Oates.Veronica, 20.30-22.40u.

Silkwood (Mike Nichols, 1983, VS). Meryl Streep speelt monumentale titelrol in genuanceerd portret op menselijke schaal van de anti-nucleaire martelares Karen Silkwood, die in 1974 op 28-jarige leeftijd bij een onduidelijk auto-ongeluk om het leven kwam. Ook met Kurt Russell en Cher. BBC 1, 01.20-03.30u.

Informatief

Himalaya, la lune brisée. Reportage over de gevolgen van klimaatsverandering voor een nomadenvolk in de Himalaya. Daar drogen steeds meer rivieren op en veranderen vroeger vruchtbare dalen in woestijnen. Het dwingt tot dramatische veranderingen in het leven van de oude Sonan, die vertwijfelt naar een manier zoekt om zijn stam van de ondergang te redden. Arte, 18.15-19.10u.

De dag dat het water kwam: 60 jaar Watersnoodramp. Laatste deel van tweeluik waarin slachtoffers en andere betrokkenen hun verhaal doen over de ramp die ons land morgen 60 jaar geleden trof. Willem Scheringa (80) werd als eenentwintigjarige commando in het rampgebied gedropt om hulp te bieden. In het Brabantse Nieuw-Vossemeer redde hij een gezin met twee dochtertjes. Vanavond ontmoet hij de inmiddels volwassen vrouwen voor wie hij destijds zijn leven op het spel zette.Ned.2, 19.25-19.55u.

Metropolis: Metalheads. Correspondenten over de hele wereld duiken in een subcultuur met wereldwijde vertakkingen: heavy metal. Metalheads kom je ook tegen op plekken waar je ze misschien niet verwacht, zoals in Botswana. Daar headbangt metalhead Gunsmoke, gehuld in zwarte leren cowboykleren, op metalfeesten in de hoofdstad Gaborone. Met hun bloedhete outfits vallen hij en zijn vrienden behoorlijk op in het Botswaanse straatbeeld. Overdag knuffelt Gunsmoke het liefst met de konijntjes op zijn vaders fokkerij. Ned.3, 21.00-21.35u.

The Genius of Invention: Speed. Serie over de geschiedenis van innovaties. Vandaag over de verscheidene uitvindingen die leidden tot achtereenvolgens de stoomlocomotief, de verbrandingsmotor en de straalmotor. Michael Mosley, professor Mark Miodownik and dr. Cassie Newland scheiden mythe van waarheid. BBC 2, 22.00-23.00u.