Twee keer bloedsporen door banaal Engeland

Sightseers Regie: Ben Wheatley. Met: Alice Lowe, Steve Oram. In: 9 bioscopen.****

Kill List

Regie: Ben Wheatley. Met: Neil Maskell, Michael Smiley. In: Eye, Amsterdam.****

Ben Wheatley vindt zichzelf een laatbloeier. Na jaren ervaring in marketing en televisie, debuteerde hij in 2009 met Down Terrace. Drie jaar later is zijn vierde film al klaar. Deze week komen nummer twee en drie uit, horrorthriller Kill List en gitzwarte komedie Sightseers. Beide roadmovies over een moordenaarsduo dat een bloedspoor trekt door een banaal Engeland, beide grillig verteld en gruizig gefilmd.

Kill List begint met een vinexstel: een diner met vrienden loopt uit op ruzie. De mannen blijken huurmoordenaars te zijn – ze werken vreugdeloos lijstjes af en slapen in reizigershotels. Maar denk je in een harde thriller te zitten, belandt de film in hysterische jarenzeventighorror met magie en hekserij. Een krankzinnige slalom die nooit uit de bocht vliegt.

Sightseers is toegankelijker. Hier neemt Chris, een kalende kabouter, de door haar zieke moeder getiranniseerde Tina op vakantie in zijn camper. Hun lullige idylle – inclusief afstotelijke seks met zelfgebreide lingerie – wordt beproefd als Chris een seriemoordenaar blijkt. Tina past zich na een korte aarzeling maar aan. Ben Wheatley toont met sardonisch genoegen gewone mensen en de afgrond die daaronder gaapt. Van hem gaan we meer horen: een wildeman die alles onder controle heeft.

    • Coen van Zwol