‘Toelage’ brengt Rajoy in opspraak

De Spaanse premier Mariano Rajoy is in grote politieke problemen geraakt nu blijkt dat hij en andere kopstukken van zijn centrumrechtse Volkspartij (PP) jarenlang een ‘toelage’ ontvingen op hun loon. Deze duizenden euro’s, die ze elk kwartaal of halfjaar contant kregen uitbetaald van de PP-penningmeester, hebben ze mogelijk niet opgegeven bij de fiscus. Het geld was afkomstig van donaties van grote bedrijven, met name uit de bouwsector.

De centrum-linkse krant El País publiceert vandaag de schaduwboekhouding van de PP. Daaruit blijkt dat Rajoy zeker elf jaar lang elk jaar een bedrag ontving van 25.200 euro.

Het schandaal van de extra betalingen speelt al twee weken en dringt de toch al impopulaire premier sterk in het defensief. Als Rajoy en de zijnen de toelages niet hebben opgegeven bij de fiscus betreft dit weliswaar ‘slechts’ een belastingovertreding (en geen fiscaal delict), die bovendien al is verjaard. Maar de politieke schade zou enorm zijn en het aanblijven van Rajoy hoogst onzeker maken. De hoofdredacteur van El Mundo, de krant die het schandaal half januari als eerste bracht, riep Rajoy vandaag op zijn belastingaangiftes van de afgelopen jaren openbaar te maken.

De boekhouding die El País publiceert is bijgehouden door Luis Bárcenas. Hij beheerde decennialang de partijkas, totdat hij in 2009 moest aftreden omdat zijn naam opdook in een onderzoek, naar verdachte geldstromen binnen de PP.

Bárcenas wist aanvankelijk vervolging te ontlopen. Tot voor kort had hij op het PP-hoofdkantoor een werkruimte, met secretaresse en dienstauto. Het Openbaar Ministerie ging in beroep, waardoor hij nu alsnog moet terechtstaan. Hij zou gedreigd hebben zijn boekhouding openbaar te maken als de regering geen juridische bescherming regelt.