‘Supermario’ moet Berlusconi redden

Een nieuwe spits voor AC Milan, dat betekent extra stemmen, hoopt Silvio Berlusconi. Als de schatting klopt betaalt hij vijftig euro per stem.

Voetballer Mario Balotelli, die verhuist van Manchester City naar AC Milan, gisteren na aankomst in het centrum van Milaan. Foto AFP

Ineens is er nóg een Supermario. Mede daardoor ziet het politieke speelveld in Italië, met nog ruim drie weken te gaan tot de verkiezingen, er verrassend anders uit dan begin deze maand.

Tegen vijf uur gistermiddag landde de 22-jarige spits Mario Balotelli in Milaan, waar hij werd opgewacht door een delegatie van zijn nieuwe club, AC Milan. Vicepresident Adriano Galliani koos zijn woorden zorgvuldig: „Het is een droom die werkelijkheid wordt, een wens van Berlusconi en van de club.”

De transfer van Balotelli van Manchester City naar Milan is niet alleen sportnieuws. In het van voetbal doortrokken Italië heeft dit meteen politieke gevolgen als je baas opnieuw premier van het land wil worden.

Berlusconi, voorzitter van AC Milan, is er eerder zelf over begonnen. Hij heeft verteld hoe hem in de winter van 2008-2009 werd afgeraden om de speler Kakà te verkopen, want dat zou hem stemmen schelen bij de lokale verkiezingen. Op het laatste moment werd toen de voorgenomen verkoop van Kakà een half jaar uitgesteld. In 2011 zei Berlusconi dat het kampioenschap van AC Milan hem zeker extra stemmen zou opleveren. Op de site van de club stond: stem op (de partij van) Berlusconi om Milan nog sterker te maken.

Eerder deze maand noemde Berlusconi de grillige Balotelli, die vaak ruzie en gele en rode kaarten krijgt, nog „een rotte appel”. Nu hoopt hij dat de komst van Balotelli hem helpt in de verkiezingscampagne. De spits kreeg na zijn twee doelpunten in de halve finale van de EK vorig jaar tegen Duitsland de bijnaam Supermario. Net als die andere Mario, premier Monti, tegenstander van Berlusconi in de verkiezingen van 24 februari. (De derde Italiaanse Supermario is Mario Draghi, president van de Europese Centrale Bank, maar die speelt geen rol in de campagne.)

Libero, een kleine krant van geestverwanten van Berlusconi, heeft zitten rekenen. De komst van Balotelli levert volgens de krant een stemmenwinst van twee procent op. Il Fatto Quotidiano, een linkse krant, schrijft dat bevriende politicologen voor Berlusconi uitgaan van één procent extra stemmen: 400.000 stemmen erbij in heel Italië, waarvan 80.000 in de cruciale Noord-Italiaanse regio Lombardije. Met een transfersom van twintig miljoen euro is dat ongeveer 50 euro per stem.

Dat is allemaal virtueel gereken, maar in ieder geval geeft de komst van Balotelli Berlusconi nog meer wind in de zeilen. Ruim een maand geleden leek hij veroordeeld tot een bijrol. Via een uitgekiend tv-offensief heeft de 76-jarige Berlusconi zichzelf weer op de kaart gezet. Hij liet zich op zijn eigen tv-zenders vriendelijk ondervragen en waagde zich ook in aan een kritisch praatprogramma, waar hij goed overeind bleef. Zijn motto: als ze maar over me praten. Dat lukt hem uitstekend. In de peilingen staat hij nu op een stevige tweede plaats, met 26 procent. En hij vuurt zijn aanhang aan met beloftes dat er in heel het land 20.000 ‘teams voor de vrijheid’ gevormd zullen worden die aarzelende kiezers over moeten halen alle schandalen te vergeten en toch op Berlusconi te stemmen. Het helpt hierbij dat het proces tegen hem wegens seks met minderjarigen op de beruchte ‘bunga-bungafeestjes’ zodanig is vertraagd dat een uitspraak pas na de verkiezingen komt.

Nog steeds ligt Berlusconi bijna tien procent achter op koploper Pier Luigi Bersani van de linkse Democratische Partij, die gisteren niet verder kwam dan een zuur grapje dat hij Messi naar Bettola wilde halen, zijn geboortestad. Maar de Democratische Partij lijdt onder een groot financieel schandaal bij Monte dei Paschi di Siena, de derde bank van het land en een traditioneel links bolwerk. Voor Berlusconi was dit een inkoppertje: „Als links niet in staat is een bank te besturen, dan kan het zeker niet het land besturen.’’

Supermario Monti staat met zijn alliantie van centrumpartijen derde in de meest recente peiling, met 17,7 procent. Hij brengt de mensen die de harde bezuinigingen van zijn zakenkabinet het afgelopen jaar hebben gesteund, wat in verwarring met uitspraken dat de belastingen best wat omlaag kunnen.

De optie van een coalitie Bersani-Monti is nog steeds de meest waarschijnlijke. Maar de wedstrijd is nog maar net begonnen.

    • Marc Leijendekker