Staatssecretaris: rapport ProRail moest naar Kamer

Staatssecretaris Mansveld hield kritisch rapport over spoorbeheerder achter voor de Tweede Kamer.

Amsterdam/Den Haag. Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur, PvdA) had de Tweede Kamer moeten informeren over een kritisch inspectierapport over het onderhoud van het spoor. Dat schreef zij gisteren in een brief aan de Tweede Kamer.

Mansveld heeft het rapport van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) over ProRail gisteren alsnog naar de Kamer gestuurd, nadat de Volkskrant daar over berichtte. Kamerleden van de oppositie eisten daarop uitleg. Het rapport dateert van juni vorig jaar en waarschuwt dat de veiligheid op het spoor in het geding is omdat spoorbeheerder ProRail te veel op de prijs van onderhoud let, en te weinig op de kwaliteit.

De inspectie levert in het rapport stevige kritiek op ProRail. De aanbestedingsprocedure voor spooronderhoud, zo stelt de inspectie, zorgt voor „risico’s die invloed hebben op de veilige berijdbaarheid”.

In december schreef Mansveld al een brief over de actuele stand van zaken van het spooronderhoud. Zij heeft het rapport van ILT uit juni toen niet genoemd, omdat ProRail al aan de slag was gegaan met de aanbevelingen uit het rapport. Het ‘beeld’ dat in het rapport werd geschetst, was hierdoor ‘reeds achterhaald’, schrijft ze in haar brief aan de Kamer.

Tweede Kamerlid Farshad Bashir (SP) noemt het „een politieke doodzonde” van Mansveld dat zij het rapport eerder niet naar de Tweede Kamer stuurde. NRC