Spaanse tortilla

Sinds enkele weken staan mijn woensdagavonden in het teken van Spanje. Om mijn gebrekkige Spaans een beetje op te vijzelen volg ik anderhalf uur per week bijles. Tijdens de lessen plan ik fictieve stedentripjes naar Salamanca en Barcelona en converseren mijn klasgenoten eindeloos over busreizen en bezoekjes aan musea en restaurantjes. Want behalve de taal, leren we ook veel over het land zelf. Wat ik op de lange termijn met deze nieuwe kennis ga doen is nog niet bekend. Op de korte termijn is het echter een goede reden om me wat meer in de keuken te verdiepen. Om op mijn Spaanse avondjes een beetje in de mediterrane stemming te komen maak ik bijvoorbeeld elke woensdag een gerecht uit die contreien. Die prachtige Spaanse tongval komt naar mijn idee toch iets beter uit de verf na een maaltijd waarbij chorizo of manchego als voornaamste ingrediënten worden gebruikt.

Claudia Roden schreef recent een prachtig boek over de Spaanse keuken, De smaken van Spanje, wat een prachtige inspiratiebron is voor deze woensdagavondjes. Helaas moet ik het regelmatig doen met een iets minder uitgebreide maaltijd, want mijn klasje begint op een onmogelijk tijdstip. De Spaanse tortilla is voor deze avondjes wel een uitstekende optie, want die is niet alleen snel te maken, maar ook nog eens erg geschikt voor de op zichzelf aangewezen solokoker.

Breek de eieren in een grote kom en klop los met de melk en een scheutje olijfolie. Gebruik flink wat armkracht of een mixer om de eieren lekker luchtig te kloppen. Hak de peterselie fijn, snijd de tomaatjes doormidden en snipper de ui.

Kneus de knoflook, hak deze klein en snijd de rode peper in ringetjes. Snijd tot slot de helft van de manchegokaas in kleine stukjes – of doe een poging om de kaas te raspen. Meng dit allemaal met de geklopte eieren en het maïsmeel en breng het mengsel op smaak met peper en zout uit de molen. Vet vervolgens een ronde ovenschaal in met olijfolie en giet er het eiermengsel in. Verwarm de oven op 180 graden en bak de tortilla in 20 à 25 minuten in het midden van de oven gaar. Laat de tortilla daarna even afkoelen en snijd in punten. Garneer de punten met een beetje tijm. Serveer vervolgens met een plukje veldsla en versgebakken brood met peper, zout en olijfolie. Bewaar eventueel overgebleven punten tortilla in de koelkast en eet de volgende dag als lunch.

    • Stéphanie Versteeg