Schultz: achterhouden rapport door ambtelijk geblunder onvergeeflijk

Minister Schultz en haar staatssecretaris Mansveld tijdens het debat in de Tweede Kamer. Beide bewindslieden moesten door het stof vanavond. Foto ANP / Jerry Lampen

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) vindt het ‘onvergeeflijk’ dat door ambtelijk geblunder een kritisch rapport over ProRail niet naar de Kamer is gestuurd. Dat zei de minister van Infrastructuur vanavond tijdens het debat in de Tweede Kamer over het rapport.

Volgens Schultz is het ministerie een organisatie die is gebouwd op vertrouwen en moeten bewindslieden er daarom vanuit kunnen gaan dat stukken daadwerkelijk naar de Tweede Kamer worden gestuurd, als daartoe opdracht wordt gegeven.

“Dat is niet gebeurd. Daarom waren wij ook not amused.”

‘Onthutsend beeld van departement’

Eerder tijdens het debat schetste staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld een onthutsend beeld van haar eigen departement, aldus politiek redacteur Emilie van Outeren.

“Mansveld schetste een onthutsend beeld van haar eigen departement, waarbij ambtenaren politieke opdrachten van de minister negeren of zelfs tegenwerken. Begin september, vlak voor de verkiezingen, gaf minister Schultz de opdracht om het rapport naar de Kamer te sturen. Volgens Mansveld gingen twee afdelingen binnen Infrastructuur en Milieu daarna met elkaar in discussie of dat wel verstandig was en verstuurde het kritische inspectierapport over ProRail vervolgens bewust niet. Schultz zou in de veronderstelling zijn geweest dat dit wel was gebeurd en de kwestie maakte dan ook geen onderdeel uit van de dossiers die Mansveld in november van haar overnam. Daarom hebben Kamerleden midden in het debat ook minister Schultz naar de Kamer gesommeerd.”

‘Achterhouden rapport had niks te maken met verkiezingen’

Schultz was tot het aantreden van staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) verantwoordelijk voor het spoor. Tijdens de overdacht van het dossier is de kwestie ook niet ter sprake gekomen, zei Schultz. Bij andere gesprekken is het ook niet aan de orde gekomen.

“Als je niet verwacht dat het niet is opgestuurd, gaat er ook geen belletje rinkelen.”

Ook sprak Schultz tegen dat het achterhouden van het rapport te maken had met de verkiezingen of dat sprake was van politieke onwil. De minister gaf op 6 september de opdracht om het rapport op te sturen. De verkiezingen waren op 12 september.

SP houdt motie van wantrouwen op zak

Eerder tijdens het debat ging Mansveld al door het stof. De staatssecretaris bood haar excuses aan voor de gang van zaken, omdat zij nu politiek verantwoordelijk is. Schultz sloot zich daarbij aan. De excuses zijn ook namens haar aangeboden, zei ze.

Daarop hield de SP een motie van wantrouwen op zak. Farshad Bashir (SP) zei het te waarderen dat Mansveld diep door het stof is gegaan en zij samen met Schultz excuses heeft aangeboden. Wel waarschuwde Bashir het tweetal dat zij met dit excuus ‘niet nog een keer’ wegkomen. Stientje van Veldhoven (D66) deelde een ‘gele kaart’ uit. Betty de Boer (VVD) en Duco Hoogland (PvdA) zeiden ook dat het niet nog een keer mag gebeuren.

De bewindsvrouwen kregen bovendien de opdracht om voor 1 april orde op zaken te stellen op hun departement.

    • Lex Boon