Republikeinen hebben illegalen plotseling nodig

WASHINGTON, DC - JANUARY 28: U.S. Sen. Marco Rubio (R-FL) listens during a news conference on a comprehensive immigration reform framework January 28, 2013 on Capitol Hill in Washington, DC. A group of bipartisan senate members have reached to a deal of outlines to reform the nation immigration laws that will provide a pathway for the 11 million illegal immigrants in the country to citizenship. Alex Wong/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == AFP

Voor het eerst sinds maanden had president Barack Obama deze week aardige woorden voor het Congres. Obama ontvouwde in Las Vegas zijn plannen om elf miljoen illegale immigranten uitzicht te geven op naturalisatie. Een dag eerder had een Senaatscommissie met Democraten en Republikeinen al voorstellen gedaan die op zijn plannen leken. Obama noemde dat „bemoedigend”.

Van Obama mogen de naar schatting elf miljoen illegale immigranten in principe Amerikaan worden. Daarvoor moeten ze Engels spreken, belasting betalen en ze mogen geen crimineel verleden hebben. Volgens de president is het ondoenlijk om elf miljoen mensen uit te zetten. Bovendien heeft migratie Amerika altijd sterker gemaakt, zei hij. „Migranten hebben geholpen bij het stichten van bedrijven, zoals Google en Yahoo.”

Obama wil verder de grens met Mexico strenger bewaken, om nieuwe illegalen te weren. Ook moeten werkgevers die illegalen in dienst nemen, harder worden gestraft.

Het uitblijven van een alomvattend immigratiebeleid wordt door Democraten gezien als een van de grootste mislukkingen van Obama’s eerste termijn. Maar inmiddels heeft hij het politieke tij mee bij dit onderwerp. In de Republikeinse partij is het debat begonnen over een pragmatischer koers. Mitt Romney, Obama’s tegenstander bij de verkiezingen, zei nog dat illegalen zo moesten worden opgejaagd dat ze uit eigen wil zouden vertrekken. Romneys nederlaag heeft de Republikeinen duidelijk gemaakt dat ze hun standpunt moeten bijstellen. Uitgerekend Marco Rubio, de uiterst conservatieve senator uit Florida, probeert de koers van zijn partij te veranderen. Hij is initiatiefnemer van de senatoren die met voorstellen kwamen om illegalen te naturaliseren. Volgens Rubio, van Cubaanse afkomst, is de Republikeinse partij ten dode opgeschreven als latinostemmers haar verlaten. Zelfs het door en door Republikeinse Texas zou door de groeiende groep latino’s over een paar decennia een Democratische staat kunnen zijn.

De 41-jarige Rubio geldt als mogelijke presidentskandidaat voor 2016. Hij wierp kritiek van andere conservatieven van zich af. „Elf miljoen mensen gaan hier de rest van hun leven wonen zonder belasting te betalen, tenzij we een oplossing verzinnen”, zei Rubio dinsdag in het conservatieve National Review.

Obama wil vaart zetten achter zijn belangrijkste onopgeloste dossier. Rubio wil de Republikeinse partij redden. In die sfeer is opeens veel mogelijk. Het enige obstakel is het Huis van Afgevaardigden, dat door Republikeinen wordt gedomineerd. Verschillende afgevaardigden zeiden nooit in te stemmen met een plan dat lijkt op een generaal pardon.

Correspondent Verenigde Staten

    • Guus Valk