Rechter schiet gemeentelijk blowverbod Rotterdam af

De kantonrechter in Rotterdam gaat in tegen een uitspraak in eenzelfde zaak in oktober in Amsterdam. Toen kon een lokaal blowverbod wel door de beugel. Foto ANP / Robin Utrecht

De gemeente Rotterdam mag het gebruik van drugs in de openbare ruimte niet verbieden via de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Dat heeft de kantonrechter in Rotterdam vandaag bepaald. De rechter gaat daarmee in tegen een uitspraak in eenzelfde zaak in oktober in Amsterdam. Toen kon een lokaal blowverbod wel door de beugel. Dat meldt persbureau Novum.

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam en Amsterdam hadden proefprocessen aangespannen nadat de Raad van State in juli het blowverbod op straat had teruggefloten. In beide steden was het verbod opgenomen in de APV. De Raad van State keurde dat echter af omdat het in strijd is met het landelijke gedoogbeleid. De bepalingen regelden iets wat al vastligt in een hogere wet, namelijk de Opiumwet.

Het Openbaar Ministerie heeft in een reactie laten weten in beroep te gaan tegen de uitspraak van de Rotterdamse rechter. Justitie benadrukt verder dat blowen nu niet zomaar is toegestaan. Overlast door drugs kan ook op andere manieren aangepakt worden.