Perquin krijgt VSB Poëzieprijs

Dichter Ester Naomi Perquin heeft de VSB Poëzieprijs 2013 gewonnen voor haar bundel Celinspecties. Zij ontving de grootste jaarlijkse poëzieprijs van Nederland, ter waarde van 15.000 euro, gisteravond in Utrecht. De jury roemde Perquins „verraderlijk luchtige toon” en de „onvoorspelbare wendingen” in de bundel.

De jury koos de bundel van Perquin (1980) uit 75 inzendingen. „Op verraderlijk luchtige toon schept Perquin met onvoorspelbare wendingen een gelaagde ruimte in deze bundel. Het taalgebruik is soms soepel als spreektaal, dan weer geraffineerd en virtuoos,” aldus de jury.

Celinspecties is deels gebaseerd op Perquins eigen ervaringen als cipier in een gevangenis: in de bundel geeft ze het woord aan hard-boiled criminelen, die spreken over hun gewelddadige misdaden. Voor die aanpak sprak de jury waardering uit: „Als de dichter al een taak heeft, laat het dan die zijn die Perquin zich heeft opgelegd: zichtbaar maken van wat obscuur en meestal verborgen blijft.”