‘Overheidsstichting wil SNS Reaal inlijven en laten fuseren met ASR’

Naast het consortium rond de Amerikaanse durfinvesteerder CVC zou ook staatsverzekeraar ASR in beeld zijn om SNS Reaal te redden. Dat meldt het FD vanmiddag.

Anonieme bronnen in de financiële sector bevestigen aan de krant dat NL Financial Investments (NLFI), de stichting die de staatsdeelnemingen in ABN Amro en ASR voor de overheid beheert, deze optie op tafel heeft gelegd bij SNS Reaal, DNB en het ministerie van Financiën.

Eerder vandaag meldde het FD dat CVC één van de partijen is waarmee SNS Reaal praat over de redding van de bank-verzekeraar. Ook pensioenuitvoerder PGGM zou aan tafel zitten. Het consortium van investeerders zou bereid zijn om 1,8 miljard op tafel te leggen voor SNS Reaal. In een reactie zegt SNS dat over het scenario met private investeerders ‘de afgelopen dagen intensief is gesproken’.

“Maar er is geen enkele zekerheid dat deze gesprekken resultaat zullen hebben.” – SNS

Als het lukt om kapitaal aan te trekken van investeerders, dan zijn de drie andere grootbanken, ING, ABN AMRO en Rabobank, bereid hun noodlijdende concurrent te ondersteunen met 400 miljoen euro aan achtergestelde leningen. Daarover berichtte RTLZ gisteren ook al. De vraag is of de Europese Commissie akkoord gaat met deze steun. ING en ABN AMRO mogen door eerder genoten staatssteun geen acquisities doen.

SNS kreeg in crisisjaar 2008 staatssteun en een groot gedeelte daarvan – 848 miljoen – is nog niet terugbetaald. Financiële problemen met de vastgoedtak maken dat momenteel onmogelijk. De drie andere grote Nederlandse banken mogen SNS volgens de Europese Commissie niet helpen omdat ze zelf ook staatssteun ontvingen en nog niet helemaal op eigen benen staan. De kans lijkt daarom steeds groter te worden dat de regering moet ingrijpen. Er is 2 tot 2,5 miljard nodig om in rustiger vaarwater te geraken.

‘Het lekken van opties aan de media is onderdeel van het spel’

Volgens NRC-economieredacteur Chris Hensen is het lekken van verschillende opties aan de media allemaal onderdeel van het spel. Om zodoende de betrokken partijen aan de onderhandelingstafel onder druk te zetten.

Met collega Tom Kreling schrijft hij vanmiddag in NRC dat dit spel inmiddels onder behoorlijke tijdsdruk wordt gespeeld:

Namen die rondzingen. Scenario’s die gelekt worden. De overheid heeft baat bij een redding door SNS Reaal door banken of private investeerders. Hoe meer geld zij op tafel leggen, hoe minder de staat hoeft op te hoesten. Geïnteresseerde partijen willen het liefst zo min mogelijk voor SNS betalen. Hoe meer garanties van de staat voor verliezen, hoe lager de prijs.

    • Marije Willems