OM wil ruimere regels voor kroongetuige

Procureur-generaal wil dat verdachten die met justitie samenwerken geheel vrijuit kunnen gaan.

Den Haag. Het Openbaar Ministerie wil meer mogelijkheden om deals met kroongetuigen te kunnen sluiten. Met ruimere regels zijn volgens het OM meer strafzaken op te lossen.

Dat zegt procureur-generaal Marc van Nimwegen. Het OM wil dat verdachten die met justitie willen samenwerken door belangrijke informatie te verstrekken over strafbare feiten, geheel vrijuit kunnen gaan.

De officier van justitie moet in dit soort gevallen bij de rechter „schuldigverklaring zonder straf kunnen eisen”, zegt Van Nimwegen. Nu mag een verdachte hooguit de helft van de straf als ‘korting’ krijgen.

Het OM wil ook vaker deals kunnen sluiten. Nu mag de officier van justitie alleen een kroongetuige inzetten bij delicten waar een celstraf van minimaal acht jaar op staat. Van Nimwegen: „Die grens zou omlaag kunnen. Wij willen bijvoorbeeld ook bij financieel-economische criminaliteit deals kunnen sluiten.” De afgelopen jaren zijn volgens hem verschillende strafrechtelijke onderzoeken mislukt doordat justitie geen deals kon sluiten met getuigen.

Het pleidooi van het OM voor meer bevoegdheden komt nadat de Amsterdamse rechtbank vonnis heeft gewezen in het zogeheten Passageproces. Drie verdachten werden veroordeeld tot levenslang wegens liquidaties in de onderwereld. Het bewijs in deze zaak steunde voor een groot deel op verklaringen van kroongetuige Peter La S. NRC