Nooit meer oerwoud

Als koningin Beatrix er niet was geweest, dan zouden we deze hele week op televisie gepraat hebben over de schandelijkheid van oerwoudgeluiden. Het incident bij de voetbalwedstrijd FC Den Bosch-AZ was een goede tweede.

Om in de woorden van de gisteravond alom aanwezige Benny Kusters van de Bossche supportersvereniging te spreken: „Die beelden gaan de hele wereld over. Tending tropic zijn we. Hallo! Dieptriest.”

Het is lang geleden dat de club uit de Brabantse hoofdstad, nummer 13 in de Jupiler League, zich in zoveel aandacht heeft mogen verheugen. In de kwartfinale van de KNVB-beker stond het dinsdag met 0-4 achter, toen bij weer een rode kaart de supporters apengeluiden gingen maken tegen Jozi Altidore, de Afro-Amerikaanse topscorer van AZ.

Dat gebeurt wel vaker in Zuid- en Oost-Europese landen, waar het publiek weinig kleur gewend is. Het geldt wellicht ook voor Den Bosch, althans in de Graafsewijk. Daar legde een supporter met Maaskantje-accent aan Jakhals Erik Dijkstra uit dat supporters van Den Bosch nu eenmaal altijd gedemoniseerd worden.

De scheidsrechter legde de wedstrijd stil, maar liet hervatten na overleg met Altidore, die vond dat zijn club en hij erboven stonden. Het Tweede Kamerlid uit Rosmalen Madeleine van Toorenburg (CDA) hoorde het echter op de radio en reed meteen naar het stadion om uitleg te vragen. Want dat de wedstrijd uitgespeeld was, dat viel niet te verdragen.

Gisteren zat de voormalige gevangenisdirecteur in Nieuwsuur en Pauw & Witteman (VARA) om mede namens ons haar verontwaardiging te uiten. Dat doen Kamerleden overigens al twintig jaar over de kwestie van de oerwoudgeluiden, maar het helpt weinig. Hetzelfde geldt voor stadionverboden en civiel- en strafrechtelijke maatregelen die Peter Bijvelds, directeur van FC Den Bosch, daartoe uitgedaagd, in het vooruitzicht stelde.

De ophef past bij de recente trend van morele opwinding in de media over hufterigheid. Natuurlijk is in beschaafde landen als Engeland, Amerika en Duitsland racisme in het stadion niet goed denkbaar. Maar in Nederland wordt in sommige kringen ruimhartiger gedacht over de vrijheid van meningsuiting.

Het is opmerkelijk dat in het koor van woede-uitingen over de Acht van Eindhoven en de Apen van Den Bosch PowNews een voorname rol speelt. Daar was hufterigheid immers altijd een pre en werden Surinamers soms als Zwarte Piet aangesproken.

    • Hans Beerekamp