Nijntje gaat naar de bioscoop

Nijntje, het kleine konijn van Dick Bruna, is nu voor het eerst in de bioscoop te zien, in Nijntje, de film.

Nijntje is al meer dan vijftig jaar oud, maar ze is nog steeds een klein konijntje. Dat kan als je geen mens bent, geen echt konijn maar een prachtig verzinsel. Konijnen die in 1955 werden geboren leven niet meer, mensen die in 1955 werden geboren, zijn nu 57 of 58, maar Nijntje is voor altijd 5.

Over Nijntje waren al dertig boekjes, een tv-serie en nog veel meer. Nu is er dus ook een film. Dexter McQueen (3 jaar) ging op woensdagmiddag naar de première in het Tuschinskitheater, het mooiste theater van Amsterdam. Daar waren een heleboel kinderen van 2, 3, 4 en 5 jaar. Het leken wel konijntjes, want ze hadden allemaal papieren konijnenoortjes op. Er was ook een heel grote Nijntje, met wie je op de foto kon. Er er was sap om te drinken en boterhammetjes en cakejes om te eten.

De film duurt maar een uurtje. Voor Dexter was dat toch te lang om stil te blijven zitten. Maar hij vond het wel een groot avontuur. Toen hij de volgende ochtend wakker werd, zei hij meteen: „Ik ben naar Nijntje geweest. In de bioscoop.” En de volgende dag zei hij dat weer! En de dag daarna ook. Want er zijn bijna geen films speciaal voor zulke kleine kinderen en al helemaal niet in de bioscoop, waar het licht een beetje aanbleef en de muziek niet zo hard stond.

De meeste kinderen bleven wel zitten en zagen hoe Nijntje en haar vriendjes Nina en Knorretje naar de dierentuin gaan. Nina is ook een konijn en Knor is een big. Eigenlijk wel grappig dat twee konijnen en een varken naar de dierentuin gaan... Moeten ze daar zelf niet zitten?

Nijntje, de film is geen film voor alle leeftijden. Je moet denk ik peuter of kleuter zijn om er echt van te genieten. Smaak van kinderen verandert. Je kunt als je 6 bent bijvoorbeeld erg van K3 houden, maar als je 7 bent al niet meer begrijpen hoe je dat leuk hebt kunnen vinden. De boeken van Nijntje zijn wel voor alle leeftijden. Volwassenen vinden die in ieder geval vaak erg mooi. Ze bewonderen de tekeningen van Dick Bruna bijvoorbeeld omdat ze zo eenvoudig zijn. Hij haalt alles weg tot alleen het belangrijkste overblijft.

Zie ook nijntjedefilm.nl en nijntje.nl

    • Bianca Stigter