Nieuw portret van Hare Majesteit (75)

In deze rubriek berichten wij de komende maanden over de troonswisseling op 30 april.

Nieuwe foto

Koningin Beatrix viert vandaag in besloten kring haar 75ste verjaardag. Ter gelegenheid hiervan publiceerde de Rijksvoorlichtingsdienst gisteren een nieuw fotoportret, gemaakt door Frank van Beek.

Toer provincies

Na de inhuldiging op 30 april maken koning Willem-Alexander en koningin Máxima een toer door alle provincies. Zij deden dat ook al na hun verloving in 2001. Binnen een jaar wil het paar een bezoek brengen aan het Caraïbische deel van het koninkrijk. Máxima vindt het een „enorme eer” om haar schoonmoeder ‘op te volgen’, zei ze gisteren na een werkbezoek in Amsterdam.

Kabinet van de Koning

Het Kabinet der Koningin zal na de troonswisseling Kabinet van de Koning gaan heten. Het Kabinet, gevestigd aan de Korte Vijverberg in Den Haag en opgericht in 1841, is het ambtelijk secretariaat van de koning en vormt de schakel tussen staatshoofd en ministers. Er werken ongeveer dertig mensen.

Paleis op de Dam dicht

Het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam is vanaf 8 april ongeveer een maand gesloten voor het publiek. Op 30 april tekent koningin Beatrix hier de Akte van Abdicatie.

Geschenk van het volk

Koningin Beatrix heeft bij monde van premier Rutte laten weten dat ze geen prijs stelt op een ‘nationaal geschenk’ ter gelegenheid van haar aftreden. Dit zou niet passend zijn wegens de economische crisis. Koningin Wilhelmina kreeg voor haar inhuldiging in 1898 de Gouden Koets cadeau van de inwoners van Amsterdam. In 1956 kreeg Beatrix namens het volk het zeiljacht de Groene Draeck voor haar achttiende verjaardag. Zes jaar geleden was er in de Tweede Kamer discussie over de onderhoudskosten. Defensie betaalt de kosten voor klein regulier onderhoud, Beatrix die voor groot onderhoud. Het jacht blijft na de abdicatie van haar.

Postzegel

PostNL geeft naar aanleiding van de troonswisseling een speciale postzegel uit, met zowel Beatrix als Willem-Alexander erop. Na deze speciale zegel volgt een ‘tussenzegel’ en vervolgens de eerste postzegel met het hoofd van de nieuwe koning.

Staatsiefoto

Op de dag van de inhuldiging wordt een staatsiefoto gemaakt van koning Willem-Alexander in hermelijnen mantel. De bedoeling is dat deze komt te hangen in openbare gebouwen.