Muziek

Peter Schat weekend

De gebroeders Jussen geven zich op de eerste avond van het Peter Schat weekend over aan de muziek van de toonaangevende Nederlandse componist. Samen met ensemble Insomnio, blokfluittist Erik Bosgraaf en Jorrit Tamminga spelen zij hoogtepunten uit Schats piano- en kamermuziek. Al op zijn negentiende nam Peter Schat voor het eerst deel aan de Gaudeamus Muziekweek in 1954, waarna hij bijna 10 jaar onafgebroken op het Gaudeamus-programma stond. Op deze tweede avond van het Peter Schat weekend slaan Gaudeamus en Vredenburg de handen ineen voor een eerbetoon aan de op 3 februari 2003 overleden Peter Schat.

2 en 3 feb, Vredenburg, Utrecht. www.vredenburg.nl

Yasmin Levy

De Israëlische zangeres Yasmin Levy (1975) heeft zich ontfermd over het muzikale erfgoed van de Sefardische Joden en hun taal, het Ladino. Met haar muziek treedt ze in de voetsporen van haar overleden vader. Hij verzamelde als hoofd van de Ladino-afdeling van de Nationale Israëlische Radio de liederen die de Sefardische Joden gedurende vijfhonderd jaar hebben overgedragen. Ladino is de taal die de Spaanse Joden spraken en die ze tijdens de Middeleeuwen meenamen naar de Balkan en het Midden-Oosten. Het resultaat kan getypeerd worden als Joodse soul of zelfs Israëlische fado.

5 feb, 19.30. www.paradiso.nl

Passenger

Passenger is een singer-songwriter genaamd Mike Rosenberg uit Engeland. Hij begon met een band maar is in 2007 alleen (en zonder platenlabel) verder gegaan. Hij doet het in Australië al erg goed en verovert nu mede dankzij Ed Sheeran die hem als voorprogramma meeneemt langzaam de rest van de wereld, waar Passenger ondertussen ook al een schare fans heeft.

4 Feb, Orangerie, Brussel. 5 Feb,Tivoli, Utrecht. 6 Feb, Paradiso, Amsterdam

Kaiser Chiefs

De Kaiser Chiefs bestormden internationale hitlijsten met onder andere I Predict a Riot, Ruby en Everyday I Love You Less and Less. Het begon voor de Kaiser Chiefs allemaal met de zelf uitgebrachte single Oh My God, die de band een platencontact oplevert. Stephen Street (van onder meer Blur en The Smiths) produceert hun debuutplaat Employment in 2005 waarvan drie miljoen exemplaren over de toonbank vliegen. Met sneltreinvaart bewijzen de heren, onder leiding van de dynamische Ricky Wilson, dat ze ook live kunnen zorgen voor een goed optreden.

7 feb, Off Corso. 8 feb, Tivoli. www.kaiserchiefs.com

Rudresh Mahanthappa

De Amerikaans-Indiase altsaxofonist Rudresh Mahanthappa kreeg om zijn visionaire muzikale aanpak vorig jaar nog carte blanche op North Sea Jazz. Met zijn newfusion-groep Samdhi combineert hij complexe melodische en ritmische elementen van Zuid-Indiase muziek met traditionele jazz op inventieve wijze. Mahanthappa staat in New York te boek als groot vernieuwer. Zijn Indiase roots zijn terug te vinden in zijn uiteenlopende werk.

1 feb, Bimhuis Amsterdam. www.bimhuis.nl