muziek

None

Knisperend frisse barok

klassiek Peter Dijkstra: Händel/Bach

Het gaat er ruig aan toe in Psalm 110. ‘Ik maak van je vijanden een bank voor je voeten’, sprak de Heer. ‘Hij berecht de volken, verplettert hoofden, overal op aarde, lijken stapelen zich op.’

Met die strijdlustige tekst in naam van God wist Georg Friedrich Händel uitstekend raad in zijn psalmzetting Dixit Dominus. Dat blijkt ook uit een nieuwe opname van het Chor des Bayerischen Rundfunks: fel bijtend en vlammend laat dirigent Peter Dijkstra zijn troepen de vijandelijke hoofden splijten. Een moment van introspectie (‘De torrente’) verdwijnt dramatisch in het niets, waarna een glorieus gezongen ode aan de Drie-eenheid het Dixit dominus afsluit.

Dijkstra is sinds 2005 artistiek leider van het Beierse omroepkoor en zo ook collega van Mariss Jansons, chef-dirigent van het orkest van die omroep. Dijkstra wil zich als ‘anti-specialist’ breed profileren, en heeft voor deze barok-cd de hulp van het gespecialiseerde Concerto Köln ingeschakeld. Het klinkt knisperend fris, al dreigt de puls bij het complexere Magnificat van Bach soms te zwalken. De vocale solisten zijn adequaat maar het koor steelt de show.

    • Floris Don