Mondriaan Fonds toont jong talent

Art Rotterdam is een beurs voor hedendaagse kunst en biedt daarom veel ruimte aan nieuw talent. Dat geldt zowel voor jonge kunstenaars als voor galeries die nog niet lang bestaan maar wel veelbelovend zijn. De beurs heeft hier sinds vorig jaar een speciale afdeling voor ingeruimd: de New Art Section. Witte de With, het Rotterdamse centrum voor hedendaagse kunst, is gevraagd om vijftien internationale galeries uit te kiezen. Die mogen elk een solotentoonstelling maken van een jonge kunstenaar in wie zij veel zien.

Het Mondriaan Fonds ondersteunt jonge kunstenaars met een werkbijdrage om een start te maken met hun carrière. Wat die bijdrage heeft opgeleverd is te zien in Lantaren/Venster op de tentoonstelling Prospects & Concepts, samengesteld door de Vlaamse curator Wim Waelput. Er is werk te zien van 35 Nederlandse of in Nederland wonende kunstenaars die in 2011 ondersteuning kregen van het Mondriaan Fonds. Sommigen zijn nog onbekend, anderen realiseerden al veelbesproken projecten in binnen- of buitenland.

Ook het Piet Zwart Institute wil laten zien welke talenten het in huis heeft. De 22 internationale masterstudenten Fine Art stellen op 8 februari, hun studio’s open voor publiek.