Moeders en dochters, en gevoelens die voorbij gaan

scene uit de film Evening (2007) FOTO: UIP Vanessa Redgrave (l) Natasha Richardson Photo Credit: Gene Page

Evening (Lajos Koltai, 2007)RTL 8, 20.30 - 22.45 uur

Op haar sterfbed herinnert Ann Lord (Vanessa Redgrave) zich gebeurtenissen van vijftig jaar geleden, toen haar uit een keurig gezin afkomstige vriendin Lila (Mamie Gummer) op het punt van trouwen stond. Was dat wel een goed idee? Hield Lila stiekem niet meer van jeugdvriend Harris? Ann zelf krijgt het ook te pakken zodra ze Harris ziet.

De vrouwenfilm Evening draait om het mysterie Harris, kleurloos gespeeld door Patrick Wilson – wat de vrouwen in hem zien blijft daarom een beetje een raadsel. De film werd geregisseerd door voormalig cameraman Lajos Koltai en baadt misschien wel daardoor in zeer gloedvol licht.

Evening is de verfilming van het gelijknamige boek van Susan Minot. Niemand minder dan Michael Cunningham tekende voor de adaptatie, waarbij hetzelfde procedé wordt gebruikt als in diens – ook verfilmde – The Hours. Heden en verleden lopen door elkaar heen, en diverse generaties vrouwen worden geportretteerd tijdens cruciale momenten in hun leven.

Het aardige aan het behoorlijk sentimentele Evening is dat de vrouwen door echte moeders en dochters worden gespeeld. Zo speelt de dochter van Vanessa Redgrave, de in 2009 bij een tragisch skiongeluk omgekomen Natasha Richardson, een van haar dochters en wordt Lila op latere leeftijd gespeeld door Meryl Streep en als meisje door Streeps dochter Mamie Gummer.

    • André Waardenburg