Michael Rasmussen bekent twaalf jaar lang doping te hebben gebruikt

Het is dus toch zo: Michael Rasmussen gebruikte in zijn jaren als Raborenner doping. Dus ook in 2007, toen hij in de gele trui uit de Tour werd gehaald en op staande voet ontslagen werd. Rasmussen stopt per direct met wielrennen om met de dopingautoriteiten de “grote problemen” op te lossen.

Op een persconferentie van de Deense profploeg Christina Watches, waarbij Rasmussen vanmiddag aanschoof, bleek dat de voormalig Rabobankrenner van 1998 tot en met 2010 doping heeft gebruikt. Hij heeft volgens de autoriteit “alles op tafel gelegd” van wat hij heeft gedaan en meegemaakt. Rasmussen heeft zijn bekentenis gedaan aan de Nederlandse, Deense, Amerikaanse én Internationale dopingautoriteit.

“Ik heb epo, groeihormonen, insuline, cortisonen en bloedtransfusies gebruikt. Ik heb alles aan de anti-dopingautoriteiten medegedeeld en kan daar vandaag niet meer over vertellen. Ik weet dat ik heb bedrogen en gelogen. Ook andere atleten heb bedrogen. En ik accepteer mijn straf daarvoor. Ik bedank de Deense autoriteiten voor een nieuwe wielersport. Ik ben nu opgelucht en van die zware last, die ik zoveel jaren heb gedragen, ben ik verlost.” - Michael Rasmussen

Rasmussen heeft laatste wedstrijd gereden

Rasmussen, inmiddels 38 jaar oud, wenst volgens zijn inmiddels voormalige ploeg Christina Watches een schone wielersport. Hij heeft aangeboden om alles te vertellen wat hij heeft meegemaakt en de dopingautoriteit is van mening dat hij de sleutel kan zijn naar “een nieuw begin voor de wielersport”.

“Rasmussen heeft alle kaarten op tafel gelegd. Álle. Hij wil zijn bijdrage leveren om de wielersport te veranderen. Hij heeft zijn laatste wedstrijd gereden. Hij accepteert zijn schorsing.”

Geen woord over Rabobank of oud-collega’s

In tegenstelling tot wat door velen werd verwacht, gooide Rasmussen vanmiddag alles behalve de beerput open. Hij was zeer beknopt in zijn statement en repte met geen woord over zijn oude ploeg noch over de rechtszaak die hij tegen Rabobank voert, laat staan voormalig collega’s.

Twitter avatar thijszonneveld Thijs Zonneveld Dat was het??? #rasmussen
Twitter avatar thijszonneveld Thijs Zonneveld Aan de andere kant: Rasmussen zegt in die anderhalve minuut net zoveel als Armstrong in drie uur.

De laatste tijd zijn diverse oud-renners van de Raboploeg naar voren gekomen met een biecht. Rasmussen is na Thomas Dekker, Danny Nelissen, Marc Lotz en Grischa Niermann de vijfde voormalig werknemer van de reeds opgeheven Nederlandse wielerploeg die dopinggebruik bekent. Sportjournalist Thijs Zonneveld schreef een onthullend stuk in NRC Handelsblad over het dopinggebruik bij de Rabobankploeg. Eerder verscheen al een artikel in deze krant van Steven Derix en Dolf de Groot over Raboploegarts Geert Leinders die een centrale rol speelde bij dopinggebruik in het team.