Meer winst en omzet voor Shell in vierde kwartaal - jaaromzet daalt

Shell heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar zijn omzet en winst zien stijgen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Over het hele jaar kwamen beide cijfers juist lager uit. Het Brits-Nederlandse olieconcern zegt vandaag goed op weg te zijn met de strategie, “ondanks de flinke tegenwind afgelopen jaar”.

Topman van Shell Peter Voser: "We hebben de doelstellingen voor het eerste jaar van de periode 2012-2015 behaald en daarmee ligt Shell, ondanks minder gunstige omstandigheden vorig jaar, op schema met de plannen die we begin 2012 hebben bekendgemaakt." Foto ANP / Valerie Kuypers Topman van Shell Peter Voser: "We hebben de doelstellingen voor het eerste jaar van de periode 2012-2015 behaald en daarmee ligt Shell, ondanks minder gunstige omstandigheden vorig jaar, op schema met de plannen die we begin 2012 hebben bekendgemaakt." Foto ANP / Valerie Kuypers

Shell heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar zijn omzet en winst zien stijgen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers. Over het hele jaar kwamen beide cijfers juist lager uit, schrijft Novum. Het Brits-Nederlandse olieconcern zegt vandaag goed op weg te zijn met de strategie, “ondanks de flinke tegenwind afgelopen jaar”.

De Nederlands-Britse energiegigant maakte met 25,1 miljard dollar in 2012 2 procent meer winst dan in 2011. De winst bleef in het vierde kwartaal van 2012 met 5,6 miljard achter bij de winst van 6,2 miljard dollar die analisten hadden voorspeld.

De omzet van het olieconcern steeg in het vierde kwartaal met twee procent tot 118 miljard euro. Een jaar eerder bedroeg de omzet in de driemaandsperiode nog 115,6 miljard euro. Over het gehele jaar daalde de omzet van 470 miljard in 2011 tot 467 miljard in 2012.

Shell zegt op de korte termijn nog onzekerheden te zien in een aantal voor het bedrijf belangrijke markten. Op de lange termijn verwacht Shell echter groei in de vraag naar energie, door de groeiende wereldbevolking en de stijgende levensstandaard in opkomende landen. “Aan deze vraag voldoen met schone en betaalbare energie is een grote uitdaging voor onze industrie, en een grote kans voor Shell”, verklaart topman van het bedrijf Peter Voser.

Shell Nigeria aansprakelijk voor olieschade

Een rechter in Den Haag veroordeelde dochterbedrijf Shell Nigeria gisteren nog tot het betalen van een schadevergoeding aan één Nigeriaanse boer wegens milieuschade aangericht door olielekkages. Alle vorderingen tegen moedermaatschappij Shell werden afgewezen.

Samen met Milieudefensie daagden vier Nigeriaanse boeren het machtige Brits-Nederlandse Shell-concern voor de rechter vanwege vier olielekkages in het land. Die zouden hun akkers en visgronden in de Nigerdelta hebben veranderd in een inktzwart spooklandschap. Het is voor het eerst dat een Nederlandse multinational zich thuis moest verantwoorden voor vermeende misstanden begaan door een dochteronderneming in het buitenland.

    • Anouk van Kampen