Kortkolom sport

BAM-rijder Bergsma wint op Weissensee

Weissensee. Jorrit Bergsma (26) heeft gisteren op de Weissensee in Oostenrijk het Open NK op natuurijs gewonnen. De schaatser uit de BAM-ploeg was na 100 kilometer zijn medevluchters Geert Plender en Jouke Hoogeveen de baas. Bergsma eindigde vorige week bij het NK marathon op natuurijs bij Elburg nog als derde. Bij de vrouwen ging de titel op de Weissensee naar Mariska Huisman. Vorige week was ze ook de beste in Elburg. Het Open NK wordt jaarlijks in Oostenrijk verreden, bij gebrek aan standvastig vriesweer in Nederland. (Novum)

Manchester United vergroot voorsprong

Amsterdam. Manchester United heeft gisteravond zijn leidende positie in de Premier League verstevigd. De ploeg van Sir Alex Ferguson won in eigen stadion met 2-1 van Southampton en profiteerde daarmee optimaal van het 0-0 gelijkspel van rivaal Manchester City, een dag eerder bij Queens Park Rangers. United leidt met zeven punten voorsprong. Wayne Rooney maakte beide treffers. Nummer drie Chelsea verspeelde een 2-0 voorsprong bij Reading: 2-2. (Novum)

‘Golfer Singh heeft doping gebruikt’

Amsterdam. De Amerikaanse PGA Tour gaat claims onderzoeken dat voormalig nummer één van de wereld Vijay Singh (49) verboden middelen heeft gebruikt. Dat meldde de BBC gisteren. De golfer uit Fiji zou volgens het Amerikaanse tijdschrift Sports Illustrated een verboden spierversterker gebruiken. Hij zou het middel elke dag om de paar uur nemen. Singh won drie grote majortoernooien: de Masters van 2000 en het PGA Championship van 1998 en 2006. (Novum)

Afrika Cup: Togo wel, Tunesië niet verder

Amsterdam. Togo heeft zich gisteravond voor het eerst in de voetbalhistorie geplaatst voor de kwartfinales van de Afrika Cup. Door een 1-1 gelijkspel in een onderlinge groepsduel werd Tunesië uitgeschakeld. In dezelfde poule was Ivoorkust al geplaatst. In de kwartfinale speelt Togo tegen Burkina Faso en Ivoorkust tegen Nigeria. De andere kwartfinaleduels zijn Ghana-Kaapverdië en Zuid-Afrika-Mali. (NRC)

ADO-speler Toornstra meteen bij FC Utrecht

Amsterdam. Jens Toornstra (23) is per direct door FC Utrecht overgenomen van ADO Den Haag. Toornstra had nog een contract tot medio 2014, maar gaf al langer aan open te staan voor een transfer. Hij tekent bij FC Utrecht een contract tot medio 2017. Zijn naam werd eerder in verband gebracht met het Britse Swansea City en sc Heerenveen. Naar verluidt betaalt FC Utrecht een transfersom van één miljoen euro. (Novum)

Spierscheuring voor Belg Chadli (Twente)

Enschede. FC Twente moet het voorlopig stellen zonder Nacer Chadli. Onderzoek heeft gisteren uitgewezen dat de 23-jarige Belg op de training een spierscheuring in de hamstring van zijn linkerbeen heeft opgelopen.(Novum)