Kortkolom buitenland

Cubaanse blogster mag eindelijk reizen

Havana. De bekende Cubaanse internetactivist Yoani Sánchez mag het land verlaten, nadat de autoriteiten haar zo’n twintig keer een uitreisvisum weigerden. De visumplicht is 14 januari vervallen en haar paspoortaanvraag is goedgekeurd, meldde Sánchez gisteren uitgelaten op Twitter. Een andere dissident, Angel Moya, kreeg geen paspoort. (AP)

Geen geld in Napels voor busbenzine

Amsterdam. Het busvervoer in Napels heeft gisteren vrijwel volledig platgelegen omdat er geen geld was voor benzine. Slechts een enkele tram en trolley reed nog. De brandstofleverancier wilde niet meer op krediet leveren, en het gemeentelijk vervoersbedrijf ANM zegt dat het nog tientallen miljoenen tegoed heeft van gemeente en provincie. De woede van de Napolitanen is extra groot omdat de opschorting alleen via Facebook is gemeld. (NRC)

Bom doodt leden polioteam in Pakistan

Parachinar. Twee mannelijke medewerkers van een vaccinatieteam dat kinderen inent tegen polio in de tribale gebieden in Pakistan zijn vanmorgen bij een bomexplosie om het leven gekomen. Toen ze op een motorfiets passeerden, ging een bom af. Gisteren was een politieman gedood die een polioteam vergezelde. Radicale moslims zijn tegen poliovaccinatie. Ze zien er een campagne in van de Amerikanen om kinderen steriel te maken. (AP)

Bahreinse prinses vervolgd om foltering

manama. Een Bahreinse prinses die werkt bij de politie wordt berecht op verdenking van marteling van twee artsen die in 2011 waren opgepakt tijdens overwegend shi’itische protesten tegen de sunnitische elite. Dat hebben de autoriteiten gisteren gezegd. Sjeika Noura bint Ibrahim al-Khalifa (29) ontkent alle beschuldigingen. Begin 2011 werden tientallen mensen gedood en honderden opgepakt om de protesten te onderdrukken. (Reuters)

Clubeigenaar Brazilië: hele land is schuldig

Santa Maria. Een van de eigenaren van de nachtclub Kiss in het Braziliaanse Santa Maria, waar vorig weekeinde ruim 230 jongeren om het leven kwamen door brand, heeft gezegd dat „het hele land” schuld draagt aan de ramp, alsmede architecten en ambtelijke inspecteurs die moesten instaan voor de veiligheid van het gebouw. Gisteren overleed het 235-ste slachtoffer, 70 mensen zijn nog in levensgevaar. (AP)

Zimbabwe had slechts 217 dollar in kas

Harare. Zimbabwe had vorige week nog maar 217 dollar op zijn rekeningen staan nadat alle ambtenarensalarissen waren betaald. Dat heeft de Zimbabweaanse minister van Financiën Tendai Biti gezegd. Hij deed die onthulling naar zijn zeggen om te onderstrepen dat de overheid geen geld heeft om het referendum over de grondwet en de verkiezingen te financieren die voor dit jaar zijn gepland. Een dag na zijn onthulling stond er alweer 30 miljoen op de rekening. (AP, BBC)