Kortkolom binnenland

Verscherpt toezicht op jeugdzorgorganisatie

Amsterdam. De William Schrikker Groep (WSG), die voor 10.000 (verstandelijk) gehandicapte kinderen jeugdzorg uitvoert, is gisteren onder verscherpt toezicht geplaatst. Volgens de Inspectie Jeugdzorg beschermt de organisatie de kinderen onder haar toezicht niet goed tegen risico’s van mishandeling en seksueel misbruik. De inschatting van die risico’s is onvoldoende, en er wordt bij meldingen ook niet adequaat ingegrepen. Aanleiding om de groep te onderzoeken was een onbekend aantal meldingen van mishandeling en seksueel misbruik in 2011. Daarna heeft de WSG de manier waarop ze met risico’s omgaat verbeterd, maar dat was volgens de inspectie Jeugdzorg nog onvoldoende. (NRC)

Geen compensatie bij verlies koopkracht

Den Haag. Het kabinet compenseert dit jaar voor niemand het verlies van koopkracht. Dat gebeurt ook niet voor groepen die door een stapeling van maatregelen extra worden getroffen, zoals ouderen. Dat heeft minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) gisteren tijdens een debat in de Tweede Kamer duidelijk gemaakt. Volgens hem is de financiële opgave van het kabinet te groot „om hele groepen te kunnen ontzien”. Asscher zegde wel toe dat als het kabinet deze zomer plannen maakt voor 2014, er gekeken wordt naar de offers die bepaalde groepen dit jaar al hebben moeten brengen. (NRC)

33 invallen in groot fraudeonderzoek

Amsterdam. Met een grootschalige operatie – meer dan 300 man op 33 locaties – hebben politie, defensiepersoneel en de fiscale opsporingsdienst gisteren zeven arrestaties verricht in het kader van een fraudeonderzoek. Bij verschillende bordelen en adressen in onder meer Amsterdam, Utrecht en Tenerife, werden invallen gedaan. Vijf mannen en vrouw zijn daarbij aangehouden. Op onder meer 22 woningen, grond en goederen is beslag gelegd. Volgens de politie is sprake van investeringen met zwart geld. (NRC)

26 mln extra tegen overgewicht kinderen

Amsterdam. Er komt jaarlijks 26 miljoen euro extra geld om overgewicht bij kinderen te bestrijden. Dat heeft staatssecretaris Van Rijn (VWS, PvdA) gezegd tijdens een bijeenkomst over overgewicht. Het extra geld gaat onder andere naar sport en de Gezonde Schoolaanpak, waarbij in schoolkantines gezonde voeding wordt geserveerd. Ook gaat er geld naar het programma Jongeren op Gezond Gewicht, een manier om overgewicht aan te pakken in wijken of gemeenten. (NRC)

Nieuwe organisator van Kwakoe-festival

Amsterdam. Het multiculturele Kwakoe-festival, dat elke zomer in Amsterdam Zuid-Oost wordt gehouden, krijgt een nieuwe organisator. Het festival kent al jaren organisatorische en financiële problemen en werd daarom dit jaar opnieuw door het stadsdeel aanbesteed. Zes partijen deden een aanbieding. De nieuwe organisatoren zijn De Vries Producties en 529 Media Productions. (NRC)