Ajax boekt ruime zege op Vitesse in beker en loot AZ • PEC tegen PSV

Spelers van Ajax in actie tegen spelers van Vitesse tijdens de kwartfinale van de KNVB-beker. Er kwamen slechts tweeduizend mensen naar het stadion. Foto ANP / Olaf Kraak

Ajax heeft overtuigend de halve finale van de KNVB-beker bereikt. De achttienvoudig bekerwinnaar won met 4-0 van Vitesse. Kolbeinn Sigthorsson, die zijn rentree maakte na een zware enkelblessure, scoorde twee keer.

Gelredome niet beschikbaar wegens dancefeest

De wedstrijd werd gespeeld in Emmen. Slechts iets meer dan tweeduizend mensen hadden de moeite genomen om naar het stadion te komen.

Vitesse speelde op papier thuis, maar omdat het Gelredome vanwege de voorbereiding op een dancefeest niet beschikbaar was, moest naar Emmen worden uitgeweken. Een verplichte combiregeling voor supporters bleek niet uitnodigend te werken, waardoor de wedstrijd in een troosteloos decor werd afgewerkt.

Ajax vanaf minuut één scherper

Het uitzicht op een plaats in de halve finale leek Ajax het meest te inspireren. Vanaf de eerste minuut waren de Amsterdammers, die in de competitie beide duels van Vitesse verloren, veel scherper. De 0-1 in de zevende minuut van Danny Hoesen, die de bal uit een voorzet van Jody Lukoki ietwat gelukkig voor zijn voeten kreeg, was daarvan het logische gevolg.

Namens Vitesse kwam Marco van Ginkel het dichtst bij een doelpunt. De middenvelder leek na een halfuur spelen voor de gelijkmaker te zorgen, maar stond buitenspel. In de tweede helft was Ajax heer en meester en werd het na de 0-2 van Lasse Schøne, die op maat werd bediend door Siem de Jong, nooit meer een wedstrijd.

De laatste tien minuten stonden in het teken van Sigthorsson. De IJslander werd kort na te zijn ingevallen in het strafschopgebied gevloerd door Patrick van Aanholt. De penalty werd door Schøne gemist, maar in de rebound kon Sigthorsson profiteren. In de slotfase maakte hij er met een kopbal uit een corner ook nog 0-4 van.

Halve finales: Ajax - AZ, PEC Zwolle - PSV

In de volgende ronde neemt Ajax het op tegen AZ. De andere halve finale gaat tussen PEC Zwolle en PSV. Die wedstrijden worden op woensdag 27 februari afgewerkt. De finale wordt op donderdag 9 mei gespeeld.

Het wedstrijdverslag komt van persbureau Novum.

    • Lex Boon