Roermond biedt Jos van Rey steun aan

Burgemeester en wethouders van Roermond zijn „graag bereid” te praten over een „bijzonder verzoek tot ondersteuning” van ex-wethouder Jos van Rey als de VVD’er strafrechtelijk wordt vervolgd. Dat heeft het college deze maand aan Van Rey geschreven. Gemeentesecretaris Han Geraedts kan niet uitsluiten dat het tot een bijdrage in de advocatenkosten komt.

Douwe Jan Elzinga, hoogleraar staatsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, zegt dat wethouders wel vaker zo worden ondersteund. „Maar zulke bijdragen veroorzaken veel ophef. In Roermond is bovendien voorstelbaar dat de gemeente na een veroordeling van Van Rey als benadeelde partij een schadeclaim indient bij de man die ze tijdens het proces financieel hebben ondersteund.”

Waar media in de zaak rond de van ambtelijke corruptie verdachte Van Rey slechts na lang wachten stukken mogen inzien, wordt hij op het stadhuis „op zo kort mogelijke termijn” geholpen. Van Rey heeft nu ook stukken ingezien die de rijksrecherche bij doorzoeking van zijn werkkamer in oktober heeft meegenomen. Volgens Geraedts wordt Van Rey behandeld als elke burger. Hij krijgt een gratis kop thee, maar moet kopieën zelf betalen.