Internationaal

Filmfestival Berlijn

Het internationaal filmfestival van Berlijn, ook Berlinale genoemd, is een van de belangrijkste internationale filmfestivals ter wereld. Op het filmfestival worden zo’n 400 films van over de gehele wereld vertoond. Het festival is met ongeveer 230.000 bezoekers per jaar het drukst bezochte filmfestival ter wereld.

7 t/m 17 feb, Berlijn. www.berlinale.de

1001 nachten

De expositie 1001 nachten is gemaakt rondom de bekende Arabische sprookjes. Op welke manier zijn deze verhalen terug te vinden in allerlei culturen? Met afbeeldingen, schilderijen, documenten, vroege uitgaven brengt het Institut du Monde Arabe Scheherazade weer tot leven.

T/m 28 april, Institut du Monde Arabe, Parijs

Kendell Geers

In het Haus der Kunst in het Duitse München start in februari de tentoonstelling Kendell Geers 1988-2012. Curator Clive Kellner bracht een aantal creaties samen die een overzicht bieden van het oeuvre van Kendell Geers. De in België verblijvende Zuid-Afrikaanse Geers werd geboren in 1968 in Johannesburg. Het feit dat hij met zijn ‘kunst’ het establishment wilde ondermijnen maakte hem in de – vooral Zuid-Afrikaanse – kunstwereld lange tijd tot een ‘enfant terrible’.

1 feb t/m 12 mei, Haus der Kunst, München, Duitsland. www.hausderkunst.de

Emil Nolde

Emil Nolde behoort tot de belangrijkste Duitse expressionisten. Zijn schilderijen en aquarellen staan meer in de belangstelling dan zijn drukgrafiek. Toch heeft Nolde tussen 1905 en 1926 meer dan vijfhonderd houtsneden, etsen en lithografieën vervaardigd, die minstens zo belangrijk zijn en zowel qua vorm als thematisch met zijn schilderkunst zijn verbonden. In een tentoonstelling worden deze banden verduidelijkt en grafisch werk uit de collectie van de Nolde Stiftung naast werken uit het bestand van de Kunsthalle Emden geplaatst.

t/m 26 mei, Kunsthalle Emden. kunsthalle-emden.de