In de Notre Dame hangt straks een Nederlandse klok

De nieuwe meest prominente klok van misschien wel de bekendste kerk ter wereld is van Nederlandse makelij. Vandaag kwam Maria – een klok met een doorsnede van twee meter en een gewicht van circa zeven ton – aan bij de Notre Dame in Parijs.

Vandaag kwam Maria – een klok van Nederlandse makelij met een doorsnede van twee meter en een gewicht van circa zeven ton – aan bij de Notre Dame in Parijs. Foto AFP / Jacques Demarthon

De nieuwe meest prominente klok van misschien wel de bekendste kerk ter wereld is van Nederlandse makelij. Vandaag kwam Maria - een klok met een doorsnede van twee meter en een gewicht van circa zeven ton - aan bij de Notre Dame in Parijs.

De klok, gemaakt door de Nederlandse klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts uit Asten, werd vandaag samen met acht kleinere klokken onder grote belangstelling in colonne over de Champs-Élysées naar de Notre Dame gereden.

http://www.youtube.com/watch?v=bdAzWL6ZFPE

De bronzen gevaartes worden vanaf zaterdag enkele weken tentoongesteld bij de kathedraal. Daarna worden ze naar boven gehesen, waar ze de oude klokken vervangen, die niet meer harmonisch waren. De Nederlandse klok, de grootste van de negen, wordt in de zuidtoren geplaatst, naast de befaamde klok Emmanuel.

Hoe krijgt een Nederlands bedrijf zo’n klus?

Familiebedrijf Eijsbouts is met een jaaromzet van 7,5 miljoen euro wereldmarktleider en verreweg de grootste klokkengieterij ter wereld. Een eervollere klus voor het bedrijf was er niet. Het verhaal van Victor Hugo over de klokkenluider heeft de kerkklokken van de Notre Dame een sprookjesachtige glans gegeven.

Begin 2011 hoorde directeur Joost Eijsbouts geruchten over nieuwe klokkentorens voor de Notre Dame. In augustus van dat jaar werd hij door een adviseur van het Franse ministerie benaderd. Of hij, als enige buitenlandse partij tussen kleinere Franse bedrijfjes, wilde meepraten over de plannen. Er moesten nieuwe klokken komen in de twee torens die zo kenmerkend zijn voor de Notre Dame. Acht kleinere in de zuidertoren, één grote in de noordertoren. Ze moesten in 2013, als de kerk 850 jaar bestaat, klaar zijn.

Directeur Joost Eijsbouts liet vorig jaar in NRC Handelsblad weten hoe hij de opdracht binnensleepte:

“Wij konden met onze Nederlandse arrogantie wel denken: wie kan deze klus nou beter klaren dan wij. Maar wij wisten dat we de hele klus nooit zouden krijgen. Het zou de Franse trots krenken als een Nederlands bedrijf alle nieuwe klokken van de Notre Dame zou gieten. Dus we hebben ons bescheiden geprofileerd.”

Uiteindelijk werd besloten dat een Normandisch bedrijf de acht kleinere klokken maakte, een ander Frans bedrijf straks de montage verzorgt en Eijsbouts dus Maria maakt, de meest prominente klok. Eijsbouts: “Iedereen blij.”

Op 23 maart zullen de klokken voor het eerst worden geluid.

Foto Reuters / Philippe Wojazer

Foto Reuters / Philippe WojazerFoto Reuters / Philippe Wojazer

    • Lex Boon