Huizenprijzen in Nederland dalen sterker dan gemiddeld in de EU

Nederland behoort met een min van 8,7 procent tot de drie landen met de hoogste huizenprijsdaling op jaarbasis in de Europese Unie.
Nederland behoort met een min van 8,7 procent tot de drie landen met de hoogste huizenprijsdaling op jaarbasis in de Europese Unie. Foto ANP / Erik van 't Woud

Nederland behoort met een min van 8,7 procent tot de drie landen met de hoogste huizenprijsdaling op jaarbasis in de Europese Unie. Alleen Spanje en Ierland doen het slechter met respectievelijk 15,2 en 9,6 procent huizenprijsdaling. Dat blijkt uit de vandaag voor de eerste keer gepubliceerde huizenprijsindex van statistiekbureau Eurostat.

De gemiddelde huizenprijs in de zeventien eurolanden daalde met tweeënhalf procent ten opzichte van een jaar eerder. In de 27 lidstaten van de Europese Unie daalde de index met 1,9 procent op jaarbasis. Het prijsniveau van koopwoningen is daarmee in de EU gemiddeld al drie jaar relatief stabiel na de scherpe daling aan de start van de financiële crisis in 2008, schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Per land zijn er grote verschillen in de prijsontwikkelingen. In Nederland en Spanje zijn de huizenprijzen sinds de financiële crisis in 2008 blijven dalen, met gemiddeld 4 procent per jaar. Tot 2008 werden de huizen in de hele regio juist steeds duurder. In het Verenigd Koninkrijk hebben de prijzen zich inmiddels hersteld. In Duitsland lijkt de crisis weinig effect te hebben gehad op de huizenprijzen. Ook daarvoor was de prijsontwikkeling in Duitsland al anders dan in Nederland en de rest van de EU.

Grootste daling zag Eurostat in Spanje, gevolgd door Ierland. Nederland wordt gevolgd door Portugal, waar de index met 7,7 procent daalde. In Estland, Luxemburg en Finland stegen de prijzen juist het hardst.