Haar laatste verjaardag als koningin

Nederland, Breda, 30-01-2013 In zorgcentra Prinsenhof word de verjaardag van Koningin Beatrix alvast gevierd met koninginnetaart, oranjebitter en optredens van een seniorenorkest en seniorencabaret. Leden van het cabaret pauzeren in de opslagruimte. Foto: Joyce van Belkom Joyce van Belkom

Vandaag is koningin Beatrix jarig, ze wordt 75 jaar. Gisteren werd Beatrix’ verjaardag alvast gevierd in zorgcentrum Prinsenhof in Breda. Dat gebeurde met een optreden van een seniorenorkest en seniorencabaret, natuurlijk onder het genot van koninginnetaart en oranjebitter. Twee cabaretières pauzeren tijdens de optredens in de opslagruimte van het zorgcentrum.

Beatrix, die afgelopen maandag aankondigde dat ze op 30 april afstand doet van de troon, zei in haar toespraak over haar terugtreden dat ze „dankbaar” is dat het haar gegund is haar verjaardag „in goede gezondheid tegemoet te gaan”.

De vorstin zei ook dat het samenvallen van haar 75ste verjaardag met de herdenking van 200 jaar koninkrijk later dit jaar voor haar de aanleiding is geweest te besluiten uit haar ambt te treden.

De koningin liet eerder weten dat ze benieuwd is naar de tentoonstelling Beeld van Beatrix die ter gelegenheid van haar verjaardag wordt gehouden in Paleis Het Loo. Uit duizenden inzendingen van Nederlanders die ooit een foto van haar maakten, zijn 75 afbeeldingen geselecteerd.