Giffords spreekt in Senaat tegen wapens

Ze sprak haar woorden van papier, met de dictie van een zesjarige die moet voorlezen in de klas. Het Amerikaanse oud-congreslid Gabrielle Giffords, die ernstig hersenletsel opliep bij een schietpartij twee jaar geleden, hield gisteren in Washington een pleidooi voor strengere wapenwetgeving. Langzaam, met een stilte tussen ieder woord.

„Praten is moeilijk”, zei Giffords in de Amerikaanse Senaat. „Maar ik moet iets belangrijks zeggen. Geweld is een groot probleem. Teveel kinderen gaan dood. Teveel kinderen.”

Ze sprak minder dan een week na de indiening van een wetsvoorstel voor een verbod op zware, semi-automatische vuurwapens. Bij de schietpartij op de politica in Tucson, Arizona, kwamen zes mensen om, onder wie een meisje van negen. De schutter heeft levenslang gekregen.

Giffords en haar man, voormalig astronaut Mark Kelly, hebben een actiegroep opgericht tegen het wapengeweld in Amerika, volgend op het bloedbad op een basisschool in Newtown.

Kelly zei tegen de Senaat: „Als gevaarlijke mensen wapens in handen krijgen, zijn we allemaal kwetsbaar. Als we naar de film gaan, naar de kerk of naar een politieke bijeenkomst.”

De voorzitter van de National Rifle Association (NRA) zei dat Amerikanen „hun gezinnen mogen beschermen met de wapens die ze willen”. Strengere controles bij de aanschaf van wapens zijn geen oplossing, zei Wayne LaPierre van de wapengroep.

Tijdens de hoorzitting in de Senaat kwam het nieuws naar buiten dat er weer een schietpartij was in Arizona, de staat van Giffords. Een man schoot drie mensen neer in een kantorengebouw in Phoenix. Eén slachtoffer overleed, de andere twee zijn zwaargewond. De schutter is gevlucht.