Geen Tour Fränk Schleck door schorsing van jaar

Wielrenner Fränk Schleck (32) is voor een jaar geschorst wegens dopegebruik en mist komende zomer de Tour de France. Dat heeft het Luxemburgse antidopingcomité gisteren bekendgemaakt.

De schorsing gaat met terugwerkende kracht in en loopt tot 14 juli van dit jaar. De Tour begint eind juni op Corsica. Schleck kan nog wel tegen de straf in beroep gaan.

Fränk Schleck, de oudere broer van Andy, werd tijdens de laatste Ronde van Frankrijk betrapt op het gebruik van xipamide, een vochtafdrijvend middel. Daarop moest hij de Tour de France verlaten.

Zijn beste resultaat in La Grande Boucle leverde Fränk Schleck in 2011. Hij eindigde toen in Parijs achter Cadel Evans en zijn broer Andy als derde. Verder won hij onder meer de Goldrace, de Ronde van Zwitserland en een Tourrit naar Alpe d’Huez.

Net als Fränk Schleck hebben de internationale wielerunie UCI en wereldantidopingagentschap Wada de mogelijkheid tegen de straf in beroep te gaan. De renner vindt de straf te zwaar. „Ook gezien het feit dat het comité toegeeft dat ik onbedoeld een verontreinigd product heb binnengekregen.”